Руски посланик: На Лондон не може да се има доверие по случая "Скрипал"

Руският посланик в Лондон Александър Яковенко

Руският посланик в Обединеното кралство Александър Яковенко заяви, че Великобритания има традиция в погазването на международното право и не може да ѝ се има доверие за разследването на отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери Яковенко каза, че Великобритания е обвинила Русия за атаката с нервнопаралитично вещество срещу Скрипал и дъщеря му от 4 март, но не е представила никакви доказателства.

Той заяви, че страната му не може да приеме британските думи за чиста монета и обвини Обединеното кралство, че "има традиции в погазването на международното право и подвеждането на международната общност".

По думите му историята е показала, че достоверността на британските изявления трябва да се проверява. Искаме пълна прозрачност при разследването и пълно съдействие с Русия и Организацията за забрана на химическите оръжия, каза той.

Скрипал и дъщеря му остават в болница в тежко състояние.

За решаване на загадката с отравянето на Скрипал трябва да бъде извикан някой като героят от криминалните романи на Агата Кристи инспектор Поаро, заяви Яковенко, цитиран от Ройтерс.

На пресконференцията си посланикът защити публикация на руското посолство по темата в Туитър след журналистически въпрос дали с оглед на нея Русия не се отнася към случая "Скрипал" като към някаква шега. В нея то беше написало, че понеже няма никакви доказателства за случилото се, в Солсбъри трябва да дойде някой като Поаро.

"Не разполагаме с никаква информация", каза Яковенко.

"Разследването е засекретено. Не знаем какви са мотивите на британското правителство и затова в съобщението се казва следното: случаят е толкова сложен, затова ни е нужна, да кажем, мъдростта на някого като Поаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят