Руски представител твърди , че в близките дни ще има ядрено споразумение с Иран

Руски представител твърди , че в близките дни ще има ядрено споразумение с Иран

Близо сме до постигане на споразумение по иранската ядрена програма, заяви руският главен преговарящ и заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Франс прес.

"Не мога да предскажа колко часа ще трябват за решаване на този въпрос. Всяка от страните обаче е на мнение, че решение ще има в близките дни, без да се прибягва до нови срокове или до опасни алтернативи", заяви Рябков.

Документът, по който работят Иран и големите сили (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия) е готов "на 91 процента", увери той.

Рябков същевременно обяви, че руският външен министър Сергей Лавров няма да отиде на протичащите във Виена преговори нито днес, нито утре. Самият той напусна австрийската столица, за да подготви годишната среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се състои на 9 юли в Русия.

Руският заместник-външен министър опроверга "слуховете, че е подготвен текст и е даден за проверка на министрите" на външните работи на големите сили.

Рябков обаче изрази задоволство от посещението на директора на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано в Иран. Тази визита може да внесе по-голяма яснота в преговорите по иранската ядрена програма, заяви той. Амано бе приет от иранския президент Хасан Рохани.

Руският заместник-външен министър и главен преговарящ увери, че "при всяко положение Русия ще следи много стриктно и ще гарантира", че санкциите срещу Иран няма да се подновят автоматично от Съвета за сигурност на ООН. Рябков добави, че е доволен от позицията по този въпрос на другите участващи в преговорите големи сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?