Руски преводач в ООН арестуван за визови измами в САЩ

Американските власти арестуваха руския преводач в ООН Вячеслав Манохин и руския гражданин Владимир Деревянко по обвинение във визова измама, чрез която чуждестранни лица са получавали визи за САЩ по лъжливи поводи, предадоха световните агенции.

В понеделник окръжен съд в Манхатън определи 300 хиляди долара гаранция, за да освободи Манохин от ареста. За Деревянко гаранцията е 250 хиляди долара. Очаква се да бъде определена паричната гаранция за още един заподозрян - Камилджан Турсунов, който е гражданин на Узбекистан, по информация на ББС. Последният е платил 15 000 долара за виза в САЩ, получена под предлог, че ще участва в конференция на ООН. Турсунов живеел във Флорида от две години и признал, че нямал намерение да присъства на конференцията.

Манохин и съучастниците му са обвинени за визови измами, а Деревянко е инкриминиран за лъжа пред федерален следовател, което в САЩ се квалифицира като углавно престъпление.

Помощник-окръжният прокурор по делото настояваше обвиняемите да не бъдат пускани под гаранция, но съдът отхвърли искането. Според обвинението заподозрените ще се постараят да напуснат страната, след като се окажат на свобода.

Манохин е обвинен, че е помагал на чужденци да получават входни визи за САЩ, като често им изпращал фалшиви покани на официални бланки на ООН и ги подписвал с имената на несъществуващи сътрудници от Програмата за развитие на ООН – Ленард Брекет и Грег Смит.

Според разследващите Деревянко е помагал на Манохин, а Турсунов е техен клиент.

Турсунов е влязъл в САЩ през юни 2005 г. като представител на узбекистанска неправителствена организация уж за да участва в конференция на ООН. През юли същата година той се заселил във Флорида.

Според следствието схемата за измамите действа от 2005 г., като от 14 души, подали молби за американски визи, девет са ги получили. Работено с бланки на ООН, като са изпращани покани за несъществуващи конференции на международната организация или пък ако форумите са били реални, кандидатите за визи не са присъствали на тях.

ООН е отнело дипломатическия имунитет на Манохин още на 27 юли и оказва пълно съдействие на американските власти в разследването. Руското дипломатическо представителство в ООН обаче не е било уведомено за това, съобщиха руски медии.

Манохин е признал, че е позволил на Деревянко да ползва неговия телефонен номер в ООН за контакти за изготвянето на имиграционните документи.

Ако бъдат осъдени, Манохин и Турсунов може да получат до пет години затвор, а Деревянко - до десет години.

Споделяне

Още от Свят