Руски провокационен художник подпали сграда на Френската централна банка

Руският пърфомънс-художник Пьотр Павленски е арестуван, след като е подпалил фасадата на сградата на Френската централна банка в Париж. Нанесени са леки щети на сградата, която в понеделник е оставала затворена.

Павленски, известен със своите политически мотивирани пърфомънси, обяви по-рано тази година, че е получил политическо убежище във Франция, след като е бил обвинен в Русия за изнасилване – нещо, което той отрича.

Задържането на Павленски бе съобщено в Туитър от фотографа Капустин Анри, който засне пърфомънса, станал рано сутринта в понеделник.

Активистката на движение Femen Сара Константен също публикува в своя Туитър снимка на Павленский до стените на горящата сграда. "Банкерите заеха мястото на монарсите...Възраждането на революцията във Франция разпалва огъня на революцията по целия свят", написа тя.

Парижката полиция потвърди за ареста на Павленски и уточни, че е арестуван и още един човек, но не съобщи името му.

През ноември 2015 г. Павленский подпали врата на прочутата централа на Федералната служба за сигурност (бивша КГБ) на Лубянка. Акцията му, посветена на украинския режисьор Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор, бе наречена "Угроза".


След пърформънса художникът бе арестуван и задържан 7 месеца в следствения изолатор. През юни 2016 г. районен съд в Москва го призна за виновен за увреждане на културното наследство и го осъди да плати глоба и компенсация на обща стойност около 1 млн. рубли. Самият Павленски заяви пред съда, че е невинен и помоли да преквалифицират обвинението му под член от НК за тероризъм.

В началото на 2017 г. той напуска Русия, след като актрисата от Театър.doc Анастасия Слонина го обвинява в сексуално насилие. Освен това срещу него е образувано наказателно дело за побой.

Павленский твърди, че обвиненията по негов адрес са клевета. През май т.г. Франция му предоставя политическо убежище.

Художникът придобива широка известност след акцията в подкрепа на певиците-активистки от Pussy Riot, в рамките на която той си заши устата.

Най-шокиращата му акция беше през 2013 г., когато прикова скротума си към паве Червения площад, обясни действията си като "метафора на апатията, политическата индиферентност и фатализма на съвременното руско общество."

Тогава московската полиция реши, че Павленски не е бил ръководен от политически, идеологически, расистки подбуди и акцията му не е била насочена срещу етнически, обществени или религиозни групи. Руското правосъдие пък закри делото по този случай с мотива, че не е извършил никакво нарушение.

В други свои акции художникът се омота в бодлива тел пред местния парламент на Санкт Петербург, ряза си ухото, качи се на оградата на психиатричен институт и пали гуми из петербургските улици.

Споделяне

Още от Общество