Руски работници отказаха да се евакуират от Ирак

Близо 300 работници от Русия и други бивши съветски републики решиха да останат в Ирак, отказвайки да участват в масираната операция на Москва за въздушна евакуация от страната, предаде Би Би Си.

В петък Русия изпрати един вместо предвидените четири самолета за превозване на желаещите.

Говорител на външното министерство каза, че не могат да гарантират сигурността на оставащите, след като повече от 40 чужди граждани бяха отвлечени в Ирак.

В четвъртък три руски самолета излетяха от Ирак с близо 365 пътници на брода. Други 113 души е планирано да се изтеглят в петък, заявиха руски служители.

От страната се евакуират служителите от най-голямата руска компания, която има договор в Ирак - енергийната фирма Технопромекспорт, както и малко количество бизнесмени, журналисти и рускини, омъжени за иракчани.

Директорът на друга руска енергийна фирма - Интеренергосервиз - заяви пред Ройтерс, че 288 от неговите служители ще останат в Ирак.

Осемте служители на Интеренергосервиз, които в понеделник бяха отвлечени и след това освободени, са избрали да останат, каза Александър Рибински, цитиран от ИТАР - ТАСС.

Той потвърди, че те обмислят да обучат нов персонал на мястото на заминаващите си.

Отвлечените служители - петима украинци и трима руснаци - заявиха пред репортери, че били освободени след като въоръжените похитители разбрали, че те работят за руска фирма, която е против окупацията на Ирак.

Говорителят на Външно министерство Александър Яковенко каза, че няма планове за евакуиране на дипломатическия персонал.

Той обаче подчерта, че нито те, нито коалиционните сили, могат да гарантират сигурността на служителите на фирмите.

"Всяка компания трябва да направи свой собствен избор за това дали да се изтегли или не", добави той.

Много от руските фирми, които работят в Ирак, наемат нископлатени работници от други бивши съветски републики като Украйна.

Споделяне

Още от Свят