Руски съд блокира достъпа до месинджъра Telegram

Съоснователят на Телеграм Павел Дуров

Съд в Москва се произнесе по иска на руския регулатор Роскомнадзор и нареди да бъде блокиран достъпът до приложението за текстови съобщения Telegram в Русия, след като месинджърът отказа да предостави на Федералната служба за сигурност ключовете за дешифриране на съобщенията на потребителите, предаде Франс прес.

Съдебното заседание протече в отсъствието на представители на Телеграм, които заявиха, че не желаят да участват във "фарс".

Приложението, ползвано от 200 млн потребители в цял свят, е известно с това, че предлага висока поверителност. От няколко месеца руските власти, които през последните няколко години упражняват все по-голям натиск върху интернет, притискат Telegram.

Адвокатът на Telegram Павел Чиков осъди съдебното решение, което "демонстрира още веднъж, че правосъдието служи вярно на интересите на властта, без да си прави труд да запази привидно благоприличие".

Това решение "приближава Русия към страни, където омразата тържествува, където режат глави и се води война срещу прогреса и свободата", написа Чиков в Telegram.

По-рано Чиков заяви, че съоснователят на Telegram Павел Дуров е забранил на адвокатите си да присъстват в съдената зала, за да не легитимират "този фарс".

На 20 март Роскомнадзор даде на Telegram 15 дни, за да предостави своите ключове за дешифриране.

Представител на Роскомнадзор заяви на съдебното заседание, че "информацията, разпространявана от Telegram, може да съдържа данни, използвани от терористични и екстремистки организации", и изтъкна, че това представлява "заплаха за Руската федерация".

Съдията докладчик по делото Юлия Смолина заяви, че ограничението на достъпа до информация ще остане в сила до изпълнение на исканията на Федералната служба за сигурност да бъдат предоставени ключовете за дешифриране на съобщения на потребителите на Telegram.

Искът на Роскомнадзор беше разгледан за 20 минути, а 40 минути по-късно съдийката се произнесе с решение, посочва ТАСС.

Адвокат Чиков обяви в Телеграм, че независимо от решението на Таганския съд за блокиране на месинджъра няма да бъдат направени никакви отстъпки.

Чиков каза още, че "Таганският съд в Москва, в присъствието на Роскомнадзор и ФСС, прие редица важни решения и показа на всички световни интернет доставчици качеството на руското правосъдие и насочеността на политическия режим".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?