Руски съд обвини активисти на "Грийнпийс" в пиратство

Съдът в руския град Мурманск обвини петима активисти на екологичната организация "Грийнпийс" в пиратство и организирана заради участието им в протестната акция срещу добива на нефт в Баренцово море.

 

Ако бъдат признати за виновни, активистите може да получат между 10 и 15 години затвор, съобщи Франс прес.

 

"Обвиненията в пиратство са неоснователни и не се опират на никакви доказателства", заяви Ирина Исакова, адвокат на "Грийнпийс".

 

Oрганизацията ще подаде жалба срещу "незаконните действия на разследващите и на съдебните органи".

 

Куми Найдо, изпълнителен директор на "Грийнпийс", определи обвиненията като "посегателство срещу самия принцип на мирните протести".

 

30 активисти на "Грийнпийс" бяха арестувани от руските власти заради екологична акция на 19 септември, при която се опитаха да завземат руска нефтодобивна платформа. В групата има 4 руснаци и 26 граждани на още 17 държави, сред които шестима британци, двама канадци, един американец и един французин. Не е известно дали обвиненията срещу всичките 30 души ще бъдат повдигнати в сряда.

 

Миналата седмица руският президент Владимир Путин декларира, че макар според него активистите да "не са пирати", те все пак са "нарушили международното право". След това изявление разследващата комисия в Мурманск даде сигнал, че обвиненията може да бъдат смекчени в хода на разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят