Руски съд осъди двама членове на лява младежка организация за тероризъм

Руски съд осъди двама членове на лява младежка организация за тероризъм

Руски съд осъди днес двама членове на лява младежка организация за тероризъм по време на процес, който правозащитни организации окачествиха като изфабрикуван и основан на базата на изтръгнати със сила самопризнания, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Тричленният съдебен състав на военния съд в Санкт Петербург, разглеждащ дела за тероризъм, призна 25-годишния Виктор Филинков и 28-годишния Юли Бояршинов за виновни в участие в терористична организация. Филинков бе осъден на седем години затвор, а Бояршинов, който бе съден и за притежание на експлозиви, бе осъден на пет и половина години затвор.

Бояршинов се призна за виновен пред съда, а другият осъден Филинков, който е от казахстански произход, пледира невинен, и твърдеше, че самопризнанията му са били изтръгнати с мъчения с електрошок, отбелязва АФП.

И за двамата се твърди, че са принадлежали към организацията "Сет" ("Мрежата"), седем членове на която бяха признати за виновни и осъдени на големи срокове затвор по-рано тази година в град Пенза, на около 500 км. югоизточно от Москва.

Организацията е обвинявана за подготовка на атаки по време на руските президентски избори през март 2018 г. и по време на Световното първенство по футбол в Русия през лятото на 2018 г., но разследващите не успяха да докажат тези обвинения в хода на процеса.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?