Руски съд промени в условна присъдата на актьор, обвинен, че е ранил полицай

Актьорът Павел Устинов

Руски съд отмени в понеделник присъдата на актьора Павел Устинов, чието осъждане за тежка телесна повреда на полицай в близост до проява на опозицията предизвика обществени протести, предаде Ройтерс.

Московският градски съд осъди Павел Устинов на една година условно за средна телесна повреда, променяйки първоначално съдебно решение за над тригодишна ефективна присъда, което е рядкост за руската съдебна система.

Устинов вече беше освободен на 20 септември, докато изчакваше резултата от обжалването.

В средата на месеца 23-годишният актьор беше признат за виновен, че е ранил полицай докато органите на реда го задържали на опозиционен митинг на 3 август в Москва.

Той не се призна за виновен и каза, че чакал приятел до спирка на метрото. Полицията твърди, че оказал съпротива на ареста и изкълчил рамото на служител на реда.

Устинов твърди, че не е участвал в протеста. На заснети кадри се вижда, че той е близо до митинга и проверява съобщения на телефона си, а полицаи го сграбчват и го бият с палки, преди да го задържат. В блъсканицата един от униформените пада на земята.

По-ниска съдебна инстанция отказа да допусне заснетия видеоматериал като доказателство.

Православни свещеници и мнозина представители на руската култура нарушиха обичайното си мълчание, за да подкрепят Устинов и петима демонстранти, осъдени по сходни обвинения или за това, че са "нарушили правилата за демонстрации", предаде АФП.

От средата на юли до края на август почти всяка седмица имаше протести в Москва след забраната множество опозиционни кандидати да участват в местните избори през септември, белязани от разочарования сред прокремълските кандидати в столицата.

Това е най-мощното опозиционно движение от връщането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 г. Преобладаващата част от демонстрациите не бяха разрешени, а около 2700 участници в тях бяха задържани.

Едногодишната условна присъда на Устинов е с двегодишен изпитателен срок, уточнява ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?