Руски самолети са транспортирали военни доставки за Сирия над България

Последният руски полет е бил в понеделник, Москва твърди, че превозвал дипломати

Руски танк в Сирия.

Българските власти по всяка вероятност са имали основания да се притесняват, че руските самолети са превозвали през българското въздушно пространство не хуманитарна помощ за Сирия, а военни доставки. За това говори публикация на московския вестник "Ведомости", позоваваща се на няколко руски източници.

"От началото на август Русия е активизирала доставките по въздушен и морски път за правителството на Башар Асад, водещо борба с опозицията и с организацията "Ислямска държава", заявили няколко източници от руския военно-промишлен комплекс.

Заради това САЩ изразили безпокойство и във вторник България е отклонила заявката на Русия за прелитане на нейни самолети през българското въздушно пространство, отбелязва изданието.

По думите на източник на "Ведомости", близък до руското министерство на отбраната, по-рано полетите над България към Сирия са били редки – по един на няколко седмици, а отказът на България ще доведе до това, че полетите ще се извършват през Иран и Ирак.

В същото време според сайта за проследяване на полети flightradar24.com руски товарен Ил-62 е минал над България едва преди няколко дни – на 7 септември.

От българското външно министерство преди ден официално съобщиха, че са отказали искане на Русия за полети в периода 1-24 септември.

От Министерството на отбраната потвърдиха пред Mediapool за полета на 7 септември. Българските военновъздушни сили не са реагирали, тъй като полетът е бил разрешен от външно министерство. Руската заявка е била за превоз на дипломатически персонал.

Oт дипломатическото ведомството уточниха по-късно, че "не е имало основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции е издало разрешението".

"Полетът от 7-и септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия", посочват още от пресцентъра на МВнР.

След отказа на България говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи, че Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия.

"Руското външно министерство вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ, които ще бъдат използвани", каза Песков.

По-рано в сряда за това съобщи заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков.

"Разбира се, че ще бъдат намерени алтернативни маршрути", каза той, без да уточни над какви страни ще прелитат руските самолети с хуманитарна помощ.

Русия използва предимно други маршрути през Задкавказието и Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?