Руски сателит шпионирал в Космоса

Руски сателит шпионирал в Космоса

Руски сателит се е опитал да шпионира френско-италиански сателит и така да получи тайна военна информация, предаде "Франс прес", цитирайки френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Опитът за шпионаж е засечен през миналата година, обясни Парли по време на посещение в Националния център за космически изследвания в Тулуза.

"Докато сателитът "Атена-Фидус" обикаляше спокойно около Земята, друг сателит се приближи до него, по-близо от необходимото. Приближи се толкова близо, че наистина можеше да си помислим, че се опитва да подслуша съобщенията ни. Да се опитваш да подслушваш съседите си не е просто недружелюбно. Това се нарича шпионаж“, коментира Парли.

Според него "става дума за добре известния, но малко недискретен руски сателит "Луш-Олимп". "Щом го забелязахме, взехме необходимите мерки. Започнахме да го следим и забелязахме през следващите месеци, че той активно се движи и покрай други цели", заяви Парли.

САЩ наскоро съобщиха за "твърде странното" поведение на руски "космически обект" през октомври 2017 г., отбеляза "Франс прес".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?