Руски шпиони използвали френските Алпи за база, от която действали и в България

Руски шпиони използвали френските Алпи за база, от която действали и в България

Френският департамент Горна Савоя в Алпите най-вероятно е бил използван за логистична база от руските шпиони, които са действали в редица европейски държави, включително и в България. Това се твърди в публикация на френския вестник "Монд", която цитира разследване на британските, френските и швейцарските разузнавателни служби.

Разследването е започнало през пролетта на 2018 година. Спецслужбите са установили, че във френския департамент, който граничи с Швейцария и Италия, е използван като резервен и логистичен център за руските шпионски операции в Европа. Информацията е дадена на "Монд" от високопоставен представител на френското разузнаване.

Шпионската група се е състояла от 15 души, които са били част от специалното звено "29 155" към руското главно разузнавателно управление(ГРУ). Те се занимавали с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Шпионската група е действала във Великобритания, България, Кримския полуостров, Молдова и Черна гора. Руснаците са действали в Европа от 2014 г., а във Франция са били за последен път през 2018 г. Смята се, че там са били и някои от извършителите на нападението с "Новичок" срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Руските агенти не са провеждали операции на френска територия, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони, Евиани в алпийския департамент Горна Савоя. Смята се, че те не са имали контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?