Руски шпионин осъден на 12 и половина години в Естония

Бивш висш служител в органите за сигурност на Естония бе осъден на 12 и половина години затвор за шпионаж в полза на Русия и държавна измяна, съобщиха световните агенции в сряда. Съдът на естонския окръг Хар удовлетвори и граждански иск на Министерството на отбраната срещу руския шпионин за близо 1.7 млн. долара.

61-годишният Херман Сим беше арестуван през септември миналата година. В периода между 1995 и 2006 г. той е работил в министерството на отбраната и е имал достъп до документи с най-висока степен на секретност, включително до документи, свързани с НАТО. Според обвинението миналата година Сим е предал класифицирана информация на офицер от руската Служба за външно разузнаване (СВР), който се е представил за служител на Европейския съюз.

Случаят предизвика сериозно безпокойство в НАТО и все още се изясняват възможните щети. Предполага се, че Сим е предал на Русия секретна информация за американския противоракетен щит и компютърните защити на НАТО. Кремъл обаче официално отрече да е имала отношения с него.

Споделяне

Още от Свят