Руски танкери доставят гориво за Пхенян в нарушение на ембаргото на ООН

Танкерът "Витяз"

Руски танкери са доставили гориво на Северна Корея поне три пъти през последните няколко месеца чрез прехвърляне на товари в морето, съобщи в събота “Ройтерс“, позовавайки се на два източника от европейски служби за сигурност. Доставките са засечени от военноморските сили и потвърдени от сателитните данни.

Русия е вторият по големина петролен износител в света и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН. Тези доставки обаче са в пряко нарущение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Прехвърлянията са извършени през октомври и ноември. “Плавателните съдове осъществяват контрабанда на руско гориво от руските далекоизточни пристанища за Северна Корея“, съобщава информационната агенция, позовавайки се на своите източници.

“Няма доказателства това да е подкрепяно от руската държава, но тези руски плавателни съдове осигуряват жизненоважни доставки на севернокорейците“, допълва “Ройтерс“.

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа своята икономика. Пхенян има нужда от петрол и за своите ракетни и ядрени програми.

Руското външно министерство и руските митнически служби отхвърлиха информацията като невярна. Същото стори и собственикът на компанията “Алиса“, която притежава петролните танкери.

Според източниците един от танкерите, с който е доставяно гориво, е “Витяз“. Корабът е напуснал пристанището в Славянка (близо до Владивосток) с 1600 тона петрол на 15 октомври, според руските митнически документи. Официалната версия е, че горивото е трябвало да бъде занесено на руски риболовни кораби в Японско море. След като е напуснал пристанището, корабът е изключил за няколко дни своя транспондер, докато е бил в открито море.

Според европейските служби за сигурност “Витяз“ е прехвърлил горивото на севернокорейския танкер “Сам Ма 2“ в края на октомври.

Два други руски танкера са направили подобни маневри през октомври и ноември, след като са напуснали пристанищата в близост до Владивосток. Те навлезли в открито море и са изключили транспондерите си.

“Ройтерс“ уточнява, че не е успяла да направи независима проверка на информацията, нито да установи колко точно доставки са направени за Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?