Руски товарен кораб с 12 души на борда потъна в Черно море

Руски товарен кораб с 12 души на борда потъна в Черно море

Руски товарен кораб с 12-членен екипаж потъна в сряда рано сутринта в Черно море, съобщи ТАСС, като се позова на регионалното подразделение на министерството на извънредните ситуации в „Република Крим“ - анексирания през 2014 година от Москва украински полуостров.

Корабът "Герои Арсенала" е превозвал зърно от град Азов (руската Ростовска област) за Турция. Аварията е станала в района на Керченския проток на около 100 метра дълбочина на морето и на 15 мили от населеното място Таман.

Корабът плавал под панамски флаг, а е регистриран за пребиваване в украинското пристанище Херсон. Екипажът му се е състоял от 12 души - 9 украинци, двама руснаци и един грузинец.

В ход е спасителна операция. Един от членовете на екипажа е бил открит и качен на борда на намиращ се наблизо танкер. Става дума за 35-годишен украински моряк. Състоянието му бе определено като задоволително. Намерени са телата на двама удавили се членове на екипажа Останалите се смятат за безследно изчезнали.

Според РИА Новости и Интерфакс обаче петима от моряците са намерени живи, а издирването на останалите продължава. Четирима са открити от въздуха, но изваждането им от студената вода е затруднено заради лошото време.

Товарният кораб е подал сигнал SOS, след което потънал при буря със скорост на вятъра достигаща над 70 км/ч. и вълнение на морето от 3,5 бала.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?