Руски тръби и западни доставчици за трасето на "Турски поток" у нас

Печалбата на саудитския консорциум ще е 5%, загубилият кандидат е искал 20 на сто

Руски тръби и западни доставчици за трасето на "Турски поток" у нас

Руският "Челябински тръбопрокатен завод" ще произведе тръбите за строежа на българското трасе на газопровода "Турски поток" до Западна Европа", а западни компании като "Сиско", "Шнайдер Електрик", "Бош", "Камерон Итали", "Бреда Енергиа", РЕПКо и други ще доставят оборудване за монтажа на системата, за вътрешното ѝ прочистване и наблюдение, както и комуникационно оборудване и оптичен кабел. Това са партньорите на саудитския консорциум "Аркад", който бе предпочетен от държавния газов оператор "Булгартрансгаз" за изпълнител на строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, става ясно от протокола, разглеждащ офертите на двамата кандидати в обществената поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС.

Миналата сряда, очаквано, на първо място в търга бе класирана офертата на "Аркад", а на второ място остана предложението на италиано-люксембургския консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ)

Във финансовите рамки на поръчката се вмести само предложението на "Аркад" са изграждане на трасето за 615 дни на два етапа, първият от които трябва да е готов за 250 дни и в комбинация със съществуващата българска преносна мрежа за стартира доставките през "Турски поток" у нас от януари 2020 г. в непълен капацитет. Тази оферта бе за малко над 1.102 млрд. евро с прието авансово плащане от "Булгартрансгаз" за 250 млн. лв. без ДДС и поискано оскъпяване за осигуреното от кандидата останало финансиране при разсрочено плащане 4.1 на сто за десетте години.

ГРРБ поиска близо 1.601 млрд. евро без ДДС за изграждането на трасето за 615 дни, което е доста над обявената от българския газов оператор цена.

От протокола на "Булгартрансгаз" (БТГ) в подробностите за офертите на кандидатите става ясно, че от реализацията на проекта "Аркад" ще постигне печалба от 5 процента, докато конкурентите от ГРРБ са си калкулирали печалба от 20 на сто.

Саудитският консорциум е готов да изработи инвестиционния проект с чертежите и детайлите за газопровода за 60 дни, ГРРБ е предложил срок от 134 дни.

Напълно идентични са офертите и на двамата кандидати за предоставяните от тях гаранции за строителната конструкция, за тръбите, за монтажа им, за оптичния кабел и друго оборудване. Те се вместват в рамките на поисканото от възложителя БТГ

От предложенията на претендентите става ясно, че част от доставчиците им са едни и същи. Това са "Бреда Енергиа", "Камерон Итали", "Сиско", "Бош".

От ГРРБ са смятали да ползват руски и гръцки тръби от "Волжски тръбен завод", "Загорски тръбен завод" и от "Коринт пайпуъркс". Не се потвърди предварителната информация, че в тази оферта ще участва руската "Тръбна металургична компания", чийто представител Андрей Зимин е част от управата и на люксембургския партньор в ГРРБ "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България". Сред останалите посочени доставчици на класирания на второ място кандидат са немската "Сименс", японската "Фуджицу", "Бьохмер", "Валвиталиа" и други.

В момента тече десетдневният срок за оспорване на избора на БТГ за изпълнител на солидната поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията. Досега няма подадени жалби. Ако до 15 април продължава да няма, "Аркад" ще бъде поканен веднага да предостави документите и банковата гаранция за изпълнение на поръчката, за да се сключи договорът за строежа възможно най-бързо и да започне работа по него.

Саудитският консорциум е декларирал, че ще работи със собствена техника и свой персонал. Според анонимно изпратено за Mediapool становище това може да доведе до усложнения за реализацията на проекта заради бюрократичните процедури по митническото оформяне и получаване на разрешителни за работа в Европейския съюз и допълнително оскъпяване на строежа.

От БТГ обаче не са притеснени от това и се надяват проектът да бъде реализиран в зададените срокове, чието спазване е от изключителна важност, за да може държавния оператор да започне да изпълнява вече сключените договори за транзит на руски газ от "Турски поток" по българското му продължение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?