Руски туроператор провали почивката на 30 000 туристи

Руски туроператор провали почивката на 30 000 туристи

Руският туроператор "Идеал тур", предлагащ почивки и в България, е оставил хиляди туристи без превоз. Компанията е спряла да се разплаща с авиопревозвачи, които пък не обслужват заявките ѝ. Засегнати са около 30 000 туристи, предимно от Русия, които са платили почивки в България, Гърция, Турция, Кипър и Испания, предадоха руските медии.

Бургас е сред дестинациите, към които са отменени най-много полети, съобщи Нова телевизия.

От сдружението на хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че са известени за проблемния туроператор. Засега не се знае точния брой на руските туристи, които са пристигнали у нас с "Идеал тур", но според хотелиерите сред почиващите няма паника.

В събота няколко хиляди туристи, които трябваше да заминат на почивка със самолети на "Оренбургските авиалинии", бяха неприятно изненадани, когато разбраха, че полетите им се отлагат или са отменени заради непокритите от "Идеал тур" задължения, съобщи първи канал на  руската държавната телевизия. Засегнати са 34 чартърни полета, още десетки са отменени за дните от 2 до 4 август. От авиокомпанията съобщиха, че задълженията на "Идеал тур" възлизат на 1.5 млрд. рубли.

В Русия се опасяват, че случаят с изпадналата в затруднения туристическа компания може да повлияе на целия бранш и да повлече към фалит и други туроператори, работили с "Идеал тур".

Говорител на браншовата организация "Руски съюз на туристическата индустрия" коментира, че ако "Оренбургски авилинии" не си получат парите, това ще доведе до още отменени полети, което може да предизвика крах на целия туристически пазар.

През юли тази година спряха работа още три руски туристически фирми. Сред застрашените сега компании е и "Лабиринт", един от големите руски туроператори, който е свързан с "Идеал тур".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?