Руски Uber безконтролно работи в България

Maxim Taxi не се представя за превозвач, а за услуга за свързване на шофьори и пътници

Руски Uber безконтролно работи в България

Руска компания с дейност, наподобяваща услугите на Uber, работи безконтролно в София, Пловдив и Варна. Става дума за Maxim Taxi, която работи на българския пазар от 2014 г., съобщава информационният сайт Club Z.

Маxim Taxi не се представя за превозвач, а за услуга за свързване на потребителите с шофьорите чрез смартфон приложение.

Българският клон на Maxim е с управител руснак и собственик на капитала - компания в Доминиканската република. "Историята на компанията започва в малкото руско градче Шадринск, от една малка таксиметрова служба. Компанията беше основана от млади инженери от Курган - специалисти по автоматизация на технологичните процеси", пише на сайта на услугата.

От 2014 г. компанията започва да работи извън Русия, като отваря клонове за поръчка на такси в Украйна, Казахстан, Грузия, България, Таджикистан, Беларус, Азербайджан, Италия.

Парадоксалното е, че Maxim Taxi предоставя у нас услуга, подобна на тази на забранената Uber.

След недоволство от страна на таксиметровия бранш през 2015 г. българската Комисия за защита на конкуренцията наложи сериозна глоба и нареди на българския клон на Uber да прекрати дейността си. Причината бе нелоялна конкуренция от страна на компанията, която няма лиценз за превоз на пътници.

Впоследствие Съдът на ЕС постанови, че Uber е транспортна услуга, което означава, че ако иска да продължи дейността си, трябва да бъде регулирана като таксиметровите компании, припомня Club Z.

До момента не е публично известно КЗК да е започнала проверка на дейността на Maxim Taxi.

За извършване на таксиметрова дейност се иска регистрация, а към компаниите, осъществяващи превоз, и към шофьорите има редица изисквания – регистрация, плащане на местен данък, застраховка на пътниците, свидетелство за съдимост, изрядна шофьорска книжка и др.

Според Club Z шофьор на Maxim Taxi се става за няколко часа. Достатъчна е онлайн регистрация - попълват се данни от шофьорската книжка, трите имена, моделът и номерът на личния си автомобил, качва се снимка и това е достатъчно, така че след няколко часа шофьорът вече да може да вози пътници. Не се изисква задължителното свидетелство за съдимост. Не се сключва граждански или трудов договор - давате само една сметка, на която да ви превеждат парите, ако клиентът избере да плати през приложението.

За разлика от Uber, при Maxim клиентът може и да плати кеш. Компанията прибира 10% от всеки курс.

В момента дейността на Maxim Taxi се проверява от Националната агенция за приходите, съобщава още Club Z.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес