Руски учен обяви, че България днес е свободна благодарение на СССР

Посолството на Москва продължава спора за спасяването на българските евреи

Руски учен обяви, че България днес е свободна благодарение на СССР

И в неделя Русия продължи спора на историческа тематика с България по въпроса чий е приносът за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

В събота посолството на Руската федерация излезе със становище във фейсбук в отговор на позицията на българското външно министерство от петък.

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на представители на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително в спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта", пише в постинга.

В същата публикация обаче се изразява "сериозна загриженост" заради "непрекъсващите от години вандалски актове" спрямо Паметника на Съветската армия в София. "От решаването на проблема с редовното оскверняване на мемориала вниманието се отклонява на изключително важни, но само косвено свързани с въпроса теми", смята посолството на Руската федерация и приканва българските власти да вземат "най-накрая" необходимите мерки за установяване и привличане на виновните под отговорност.

Малко след публикуването на признанието за приноса на българския народ в спасяването на българските евреи, отново във фейсбук дипломатическата мисия на Русия разпространи мнение на руския учен Михаил Мягков, научен директор на Руското военно-историческо общество.

По негови думи външното министерство в Москва е "абсолютно право" да твърди, че Съветската армия е предотвратила депортацията на евреите от България.

"Съгластно нацисткия план през 1942 г. от България е трябвало да се депортират и унищожат 48 хил. евреи", изтъква Мягков.

Той определя като "тъмна страница в българската история" депортацията през 1943 г. на 10 хил. евреи от "гръцка Тракия и югославска Македония, окупирани от българските войски".

Депортирането е било предотвратено през 1943 г. благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, смята Мягков.

Според него обаче главният аргумент за линията на поведение на българските власти е била променената обстановка на фронта и победите на Червената армия при Сталинград и Курск. След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеристката коалиция, а без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк.

"Ако не е била Червената армия, сценарият е щял да бъде друг и съдбата на евреите от Тракия и Македония потвърждава това", твърди Мягков.

"Така че руското външно министерство е абсолютно право, че именно блгодарение на нашите воини е било предотвратена депортацията на евреите от България", заключава той.

Нещо повече. Според Мягков "сегашното поколение българи живее в свободна страна, благодарение на обикновените съветски воини, които виниаги са се отнасяли към България като към братска страна". И "да се забрави това, значи да не се уважава собствената история".

Спорът за спасяването на българските евреи възникна в края на миналата седмица, след като говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че българските евреи са спасени през Втората световна война благодарение на Червената армия. Последва официална реакция на пресцентъра на българското Министерство на външните работи, в която бе заявено, че приносът е на българския народ. Тя обаче бе обявена с ден закъснение, едва след медийните реакции и масовото възмущение в социалните мрежи у нас.

По-късно възмущението си изрази вицепремиерът Красимир Каракачанов, който нарече изявлението на Захарова "исторически скандал", а дори президентът Румен Радев каза, че думите на говорителката като "опит за провокация".

Всъщност изявлението на Захарова пък бе провокирано от поредния графит върху Паметника на съветската армия в София. Този път той бе насочен не срещу Русия, а срещу ционизма и отбелязваше 100-годишнината от писмото на британския министър на външните работи Артър Балфур до британския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд, с което на 2 ноември 1917 г. му съобщава, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина.

Споделяне

Още по темата

Още от България