Руски учен осъден на 15 години затвор за шпионаж в полза на ЦРУ

Руски учен, обвинен, че е предавал разузнавателна информация на западни компании и институции, бе осъден на 15 години затвор. Игор Сутягин бе признат за виновен в държавна измяна.

Ученият от Института за САЩ и Канада бе признат за виновен за това, че е предоставил секретна информация за боен самолет и ядрена подводница на британската фирма Alternative Futures, за която руските специални служби твърдят, че е била прикритие на американското Централно разузнавателно управление.

Сутягин твърди, че материалите са широко достъпни за всички в публичното пространство и не се призна за виновен. Присъдата може да се обжалва в 10-дневен срок.

Кореспонденти съобщават, че делото е шокирало академичната общност в Русия, предаде Би Би Си.

Адвокатите на Сутягин казаха, че ще обжалват присъдата.

По време на закрития съдебен процес прокурорите не успяха да докажат, че той е предавал секретна информация.

Сутягин, който бе арестуван през 1999 г., призна, че е продавал информация за руски военен хардуер на британската консултантска фирма. Той обаче твърди, че информацията вече била публично достъпна и че той не е имал никакви причини да смята, че компанията е фиктивна.

"Не се смятам за виновен, тъй като съм взел цялата информация ...от вестниците и списанията", каза ученият пред ИТАР - ТАСС след произнасянето на присъдата.

Държавният департамент на САЩ постави под съмнение честността на закрития съдебен процес, поради липсата на прозрачност и дължимите процедури.

Активисти от четири правозащитни организации и адвокати осъдиха делото срещу Сутягин като несправедливо.

Това е най-новият случай от привлеклите медиен шум и публичен интерес напоследък дела по обвинения в шпионаж, които събудиха нови опасания за възможно възраждане на методи от времето на Студената война в работата на службите за сигурност.

Говорителят на Хюман райтс уоч Александър Петров заяви пред Ройтерс, че нередностите в процеса срещу Сутягин показват, че той е "разпореден в нечия полза, по-специално на ФСС".

Споделяне

Още от Свят