Руски учен: Руският език трябва да стане част от образователната система в България

Руски учен: Руският език трябва да стане част от образователната система в България

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Това заявява в интервю за "Российската газета" ректорът на института "Пушкин" в Москва Маргарита Русецкая по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

"Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език", допълва Русецкая, цитирна от БГНЕС.

Тя споделя, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото.

"Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие", каза Русецкая.

Според нея нивото на преподаване на руски език в българските училища,където това се прави, не е на достатъчно високо ниво и той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

По думите ѝ Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което "трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят".

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, смята Маргарита Русецкая.

Споделяне

Още по темата

Още от България