Руски учен също иска да създаде генномодифицирани деца

Руски учен също иска да създаде генномодифицирани деца

Руският биолог Денис Ребриков възнамерява да създаде генномодифицирани деца, като фактически повтори скандалния експеримент на китайския професор Хе Цзянкуй, които миналия ноември обяви за раждането на първите в историята близнаци с редактирана ДНК, съобщи Би Би Си.

За разлика от китайския си колега, който провел генетичния експеримент тайно от научната общност и с фалшиви документи, Ребриков охотно разказва за своите планове пред журналисти и обещава да получи разрешение от комисията по етика в руското здравно министерство.

През юни той писал за плановете си до сп. "Нейчър“ и на следващия ден там бе публикувана статия с призив да се сложи край на експеримента на руския генетик.

"Научната общност трябва да се намеси. Времето не чака“, се посочва в текста.

В следващите месеци Ребриков си спечелва непримиримо недоволство в лицето на руски колеги от Медико-генетичния научен център.

А според агенция Блумбърг окончателното решение за генетично-модифицираните деца ще бъде взето лично от президента Владимир Путин.

Първоначално руснакът и неговият екип се опитвали да решат проблема, над който работел Хе Цзянкуй – да направи детето неуязвимо към заразяване с ХИВ още на стадий зародиш, отстранявайки част от ген, чрез който вирусът се присъединява към клетките.

После Ребриков обаче казва, че иска да предотвратява наследствена глухота.

Той обаче все още не е искал разрешение за експеримента си от комисията по етика. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?