Руски университет може да изникне на мястото на военен имот в Плевен

Идеята за Руски или Славянски университет в Плевен може да получи зелена светлина, обяви в понеделник кметът на града Найден Зеленогорски, който се срещна с министъра на отбраната Аню Ангелов.

Министърът е съобщил на кмета, че военните имоти, които не се използват, ще бъдат обявени за продажба или ще се предоставят безвъзмездно на областните управи или общините с единственото условие да бъдат със статут на публична собственост. Ангелов е обявил, че очаква предложения от общината, защото министерството има доста имоти в Плевен.

Стартът на тези процедури е в много подходящ момент, тъй като сега разработваме нов общ устройствен план и можем да включим терените в него, като те автоматично ще придобият статут на публична собственост и ще се използват в интерес на обществото, заяви Зеленогорски.

Идеята за руски университет в Плевен е отпреди няколко години, но досега имаше проблем с намирането на подходяща сграда.

За бъдещ дом на университета се спряга вече бившата учебна военна база “Христо Ботев”. Автор на идеята за висшето учебно заведение е председателят на общинския съвет Георг Спартански, според който основание за разкриване на ВУЗ-а са партньорските отношения с Централния административен окръг на руската столица Москва и с град Ростов на Дон.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?