Руски въздушни удари убиха 45 бунтовници в Идлиб

Руски въздушни удари убиха 45 бунтовници в Идлиб

Руски въздушни удари са ликвидирали 45 членове на бунтовническа групировка в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от БГНЕС.

Не е ясно дали мишена на ударите, извършени в събота, са били членове на Файлак ал Шам, която участва в мирните преговори с посредничеството на Москва в казахстанската столица Астана.

Ударите поразиха групировката в провинция Идлиб, която попада в зона на деескалация, договорена между подкрепящите сирийския режим Русия и Иран и подкрепящата бунтовниците Турция.

Обсерваторията за наблюдение първоначално съобщи за по-малко жертви, но информацията беше актуализирана след откриването на още тела в щаб на групировката в покрайнините на село Тал Мардих.

Файлак ал Шам е ислямистка бунтовническа група, смятана за близка до движението "Мюсюлмански братя". Тя се сражаваше срещу бивши съюзници на Ал Кайда, които сега контролират почти цялата провинция Идлиб, след като това лято прогониха с оръжие предишните си съмишленици от позициите им.

Говорител на Фаяк ал Шам потвърди, че техен щаб е ударен, въпреки участието им в последния кръг на мирните преговори в Астана. "Участието ни в Астана по никакъв начин не означава, че Русия е приятелска или неутрална държава", каза Идрис ал Раед. "Руските бомбардировки не са изненадващи, тъй като политиката на Русия след интервенцията ѝ в Сирия се основава на престъпност и убийства", добави Раед.

Споделяне

Още от Свят