В лицето на България, Словения и Унгария

Руски вестник: "Газпром" намери съюзници в Европа

Руски вестник: "Газпром" намери съюзници в Европа

България, Словения и Унгария, през които ще мине основната част от газопровода "Южен поток", възнамеряват в единен фронт да защитят проекта по време на срещата на министрите на енергетиката на страните от ЕС в четвъртък в Брюксел. Това пише руският вестник "Комерсант" в сряда под заглавие ""Газпром" намери съюзници в Европа".

Рязко засилилият се в последно време европейски натиск върху проекта може да намалее след като в края на годината Литва отстъпи председателството на ЕС на Гърция, която сътрудничи активно с Русия и обмисляше участие в "Южен поток", пише изданието, като се позовава на свои източници на информация.

То припомня вчерашната среща в Москва между премиерите на Русия и Словения Дмитрий Медведев и Аленка Братушек, чиято основна тема бе съдбата на руския газопровод. В интервю за "Комерсант" Братушек казала, че в четвъртък този въпрос ще се обсъжда на среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер с участието на всички европейски страни, през които трябва да премине "Южен поток".

Тя подчертала, че в момента на подписването си междуправителственото споразумение между Словения и Русия за "Южен поток" е съответствал на законодателството на ЕС. Нейната позиция вчера почти дословно повтори българският министър на енергетиката Драгомир Стойнев, казвайки, че "Южен поток" отговаря на изискванията на българското законодателство, което пък напълно съответства на европейското, пише "Комерсант". Вестникът добавя, че в края на ноември България, Словения и Унгария са се договорили да отстояват пред регулатора единна позиция по "Южен поток".

Европейската комисия, продължава вестникът, която по отношение на проекта досега заемаше неутрална позиция, миналата седмица неочаквано заяви, че междуправителствените споразумения, свързани с него и сключени от шест страни членки на ЕС (Словения, България, Унгария, Австрия, Хърватия и Гърция) и от Сърбия, не съответстват на европейското законодателство. Регулаторът заплашва да блокира работата на газопровода, когато той бъде построен. Пред "Комерсант" представител на Йотингер потвърдил, че за четвъртък е планирано поредното заседание на Енергийния съвет на ЕС, на което се очаква да присъстват всичките 28 министри на енергетиката от страните в съюза. Той обаче нито потвърдил, нито опровергал плановете за обсъждане на ситуацията около "Южен поток", пояснявайки, че дневният ред на заседанието още се съставя.

"Европа ще получи газ, не се съмнявайте", припомня "Комерсант" вчерашното изявление на Дмитрий Медведев. По негово мнение юридическата позиция на Русия е силна, понеже международните договори имат приоритет пред законодателството на ЕС, което трябвало да се разглежда като национално. Същевременно руският премиер допусна възможност за компромис, който може да има или юридически характер, или да бъде на границата между правото и икономиката.

Според завеждащата отдела за нефт и газ в Института за енергийни изследвания към Руската академия на науките Татяна Митрова съдбата на борбата на еврокомисията с "Южен поток" ще бъде решена от юристите и Брюксел няма други лостове за натиск освен да се обърне в съда на ЕС. "Финансовата помощ в рамките на европейските програми, която се предоставя, например, на България, е по-малка, отколкото ефектът за местната икономика от прокарването на газопровода и приходите от транзита", предполага тя пред изданието.

Негов източник в дипломатическите кръгове пък предположил, че позицията на ЕС за "Южен поток" до голяма степен е свързана с факта, че сега председател на ЕС е имащата отдавна конфликт с "Газпром" Литва. Но от Нова година председателството преминава към Гърция, която има свое междуправителствено споразумение по газопровода (макар че в края на краищата маршрутът му така и няма да мине през гръцка територия) и е заинтересована от руски инвестиции.

Освен това може да се промени и персоналният състав на Еврокомисията, посочва изданието и цитира Митрова, според която съпротивата на Брюксел срещу "Южен поток" в голяма степен е свързана и с личната позиция на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Експертката като цяло не вярва, че ЕС ще стигне до наистина сериозен конфликт с "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?