Руски вестник: Москва засилва влиянието си и на Балканите

Русия "не само укрепва границите си, а и в рамките на хибридни цели осъществява акции, осигурили съществен рейтингов ефект“

Руски вестник: Москва засилва влиянието си и на Балканите

Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съперничество. Пентагонът започва да строи в Украйна морски център за управление, укрепва присъствието си в други украински региони, а също така в Молдова и Грузия. На свой ред Русия засилва позициите си не само в постсъветското пространство, а и на Балканите. Това пише във вторник руският вестник "Независимая газета" .

Експерти и медии оживено обсъждаха миналата седмица предприетото от американците строителство на военни обекти в Украйна и Молдова; междувременно Русия показа с участието си в Международните армейски игри "АрМИ-2017", че може да консолидира общите военни интереси на най-различни партньори и съюзници, твърди авторът на материала Владимир Мухин.

Авторът отбелязва, че над 2500 военнослужещи от Украйна и 14 страни-партньори ще участват в организираното в Лвовска област в началото на септември международно учение "Рапид трайдънт-2017", чийто гръбнак ще бъдат войници на Пентагона. Пак там буквално тези дни се очаква да бъде открит имитационен център с площ 3500 кв. м, оборудван със съдействието на САЩ.

Под предлог за модернизация САЩ изграждат аналогичен център в Молдова. В Грузия пък представители на Пентагона се канят в близките дни да подпишат с Тбилиси Програма за готовност на грузинската отбрана, предвиждаща "отпор срещу Руската федерация" и обучение на грузински военнослужещи от американски военни инструктори. Което също ще протича в център, изграден с американски пари, пише авторът на "Независимая газета".

Както виждаме, Украйна и Грузия ще канят и занапред военни специалисти от страните в НАТО с цел да укрепват отбранителната си способност. В Молдова обаче това изглежда няма да е лесно - президентът Игор Додон, смятан за приятел на Москва, разчита още догодина да формира правителство според собствените си принципи. Но фактът си е факт: три страни от постсъветското пространство все още се движат във фарватера на САЩ и НАТО и предприемат действия, враждебни към Русия, твърди анализаторът на "Независимая газета".

По-нататък той цитира руския военен експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев. Според него в отговор на тези действия Русия "не само укрепва границите си по югозападното стратегическо направление, а също така в рамките на хибридни цели осъществява акции, осигурили напоследък съществен рейтингов ефект".

"В "АрМИ-2017" например бяха включени Иран и Венецуела, смятани от мнозина в САЩ за страни-парии. В тази верига от партньори на Русия се откроява и Сърбия", отбелязва Неткачев. И подчертава: "Азербайджан преди бе част от блока ГУАМ; днес обаче е приятел и партньор на Русия. Именно в Баку протече един от етапите на "АрМИ-2017".

Експертът обръща внимание, че на заключителния етап от игрите присъствали шефовете на военните ведомства на редица страни, включително сръбският министър на отбраната Александър Вулин, поел поста преди малко повече от месец.

Руско-сръбското военно сътрудничество набира обороти

Миналата събота Вулин заяви, че Сърбия "няма да влезе в НАТО, докато той е министър на отбраната, а Александър Вучич - президент на страната". Същевременно обърна внимание на перспективите за по-нататъшно военно и военнотехническо сътрудничество между Русия и Сърбия: "Ще продължим съвместните учения. И ще продължим политиката на военен неутралитет". По думите на Вулин Сърбия "ще получи от Русия като подарък шест самолета МиГ-29, 30 танка и бойни машини на пехотата", пише "Независимая газета".

Според министъра с тези танкове (сиреч Т-72Б3) сръбският отбор от военнослужещи може да участва догодина в танковия биатлон. Ще посочим, че в една от фазите на сегашните игри сръбските танкисти излязоха начело в стрелбите именно с танк Т-72Б3. И заеха шесто място в крайното класиране. Добър резултат, като знаем, че сръбската армия едва започна да получава Т-72Б3 и се наложи сърбите да шлайфат бойното си майсторство в напрегната учебна обстановка с помощта на руски колеги. А също и добра реклама за новите модификации на танка Т-72, произвеждани в Съветския съюз и Русия вече над 40 години.

Но перспективите в руско-сръбското военно сътрудничество само набират обороти, пише авторът на "Независимая газета". Докато сръбски екипажи участваха в танковия биатлон край Москва, техни колеги от други части се включиха в общи маневри с руска военна бригада на полигон близо до Санкт Петербург.

А още преди това видяхме сърби на традиционните вече тристранни маневри "Славянско братство-2017". По-рано военното ръководство на Сърбия увери, че ще изпрати сапьори да разминират територията на Сирия. И оповести, че може да организира на своя територия съвместно военно учение с Русия.

А Белград до момента не е опровергал медийните съобщения, че Русия смята да разположи в Сърбия военна база, пише в заключение руският анализатор.

Споделяне

Още от Свят