Руски вестник за интервю на Путин: Стара музика от времето на Студената война

Владимир Путин в кадър от филма

Русия не може да представи на света своя цялостна, съвременна и освободена от стереотипите картина на действителността. Звучи старата музика от времето на студената война. Това са някои от изводите, до които стига руският вестник "Независимая газета", който във вторник коментира голямото видеоинтервю на президента Владимир Путин, дадено на журналиста Владимир Соловьов за документалния филм "Световен ред", излъчен по телевизия "Россия-1".

Според вестника казаното от президента може да се разглежда като представяне на позицията на руския управляващ елит за това как той вижда и разбира обкръжаващата действителност и как според него тази реалност следва да се възприема и от руските граждани, и даже от гражданите на други страни, особено европейските.

Западът като цяло и САЩ в частност са представени във филма като носители на архаично виждане за света, като ретранслатори на клишета от времето на Студената война, поставящи знак за равенство между Русия и СССР, подчертава "Независимая газета".

Но може ли Русия сама да предложи на света своя цялостна, съвременна и освободена от стереотипи картина на действителността? От филма на Соловьов това не личи. В него, например, става дума за това, че САЩ подчиняват европейците на волята си, а Русия призовава Европа да се опомни. С други думи, Европа, както и преди, се оказва арена на стълкновение на две системи. Само че Русия вече не изповядва комунизъм, а влиза в ролята на защитник на европейските консервативни ценности, пише вестникът.

Путин, разбира се, говори за това, че след разпада на СССР и появата на нови гиганти, а именно Китай и Индия, светът престава да бъде биполярен и няма как да става еднополюсен. Съвършено очевидно е, че Русия при Путин се заявява като един от центровете на влияние. Същото прави и Китай. Обаче Китай преди това се пребори за икономическа конкурентоспособност, намери свои ниши на глобалния пазар. После дойде политическото и културното му влияние, опитът за износ на ценности. А Русия говори за ценности и геополитика, без да се явява сериозен конкурент нито на САЩ, нито на Китай, нито на Евросъюза, подчертава "Независимая газета".

Знаменателно е, че във филма на Соловьов за икономика се говори твърде малко. Ясно се забелязва само подозрителността спрямо новите глобални търговски норми, включително и нормите, оформящи се в Тихоокеанското партньорство. Смята се, че (търговски) режими от този тип имат за цел да облекчат живота на големите корпорации, т.е. пак на Америка. В тази критика Путин и създателите на филма са близки до европейските левичари. Видно е, че и особеното руско чувство за справедливост, за което говори президентът, също е в пълна хармония с левите идеи, пише вестникът.

Световният ред, за лидерство в който се бори Китай, се определя от икономиката. Именно затова китайците постепенно провеждат реформи, които трябва да помогнат на страната да се адаптира към икономическите режими, лансирани с подкрепата на САЩ. С други думи, Китай намери за себе си отговор на въпроса, как да се действа в съвременните реалности, които могат и да не му харесват. Във филма на Соловьов обаче има само констатация, че САЩ са най-голямата икономика в света и затова американците се държат така, както си искат. Може и да е така, но тази констатация сама по себе си не съдържа рецепти как да се излезе от положението, посочва "Независимая газета".

Русия, ако се съди от филма на Соловьов, залага на откъсване на Европа от САЩ, опитва се да играе на европейските и по-специално на германските икономически интереси и политически амбиции. Тя слага мощен акцент и на това, че елитът на ЕС все по-зле се вслушва и разбира собствените си граждани. За контраст в Русия, както е известно, всяко решение на властта среща пълното одобрение на населението, за което говорят социологическите сондажи. И тук звучи старата музика от времето на студената война. У нас има власт на народа и чувство за справедливост. А при тях - антинародни правителства, танцуващи под свирката на САЩ, отбелязва московският вестник.

Прехвърлянето на акцента от икономиката към геополитиката не е случайно. Икономиката предполага разговор за стандарта на живот. В Русия той се понижава. Тези, които чувстват това, може да решат, че властта някак не се справя. А филмът на Соловьов, с централната роля на Путин в него, показва, че руската власт е нравствена, последователна, а всичките ѝ спорни ходове са продиктувани от обстоятелства с глобален характер, заключава "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?