Руски вестник: Заради контрасанкциите на Москва хората в Русия се хранят по-зле

Руски вестник: Заради контрасанкциите на Москва хората в Русия се хранят по-зле

Две години, след като Москва въведе ембарго върху вноса на храни в отговор на западните санкции, хората в Русия вече ядат по-малко и по-зле, констатира "Независимая газета".

Руските контрасанкции оскъпиха хранителните стоки с една трета, посочва вестникът.

Той припомня обещанието на властите сурово да пресичат опитите за спекулативно вдигане на цените. Но статистиката сочи, че за две години потребителските цени в Русия са скочили с близо 24 на сто, при това храните са поскъпнали с близо 30 процента. Още най-малко година и половина ще останат в сила контрасанкциите, които според кабинета освен взета по принуда ответна мярка са и балсам за душата, се казва в статията.

"Продължаването на (антируските западни) санкции е балсам за душата, защото виждаме как санкциите действат положително и подкрепят нашата икономика, най-вече аграрната", заяви преди година селскостопанският министър на Русия Александър Ткачов, цитиран от вестника.

"Ткачов и премиерът Дмитрий Медведев очакват чудо от родните производители", коментира всекидневникът в текст под снимка.

А според някои експерти, ако по щандовете в Русия бе останал целият забранен внос, поскъпването би могло да е още по-голямо, добавя изданието.

Руското Министерство на икономическото развитие публикува малко по-различни данни, според които храните в страната са поскъпнали за тези две години с 31,6 на сто. Ведомството акцентира върху твърдението на властите, че руският пазар се е адаптирал към ембаргото.

Делът на храните в инфлацията в годишен план през юни е намалял на 31 процента след върховата стойност от февруари 2015 г., когато бе 52 на сто, посочва ведомството, цитирано от "Независимая газета".

Споделяне
Още от Свят