Руски вестник: Заради контрасанкциите на Москва хората в Русия се хранят по-зле

Руски вестник: Заради контрасанкциите на Москва хората в Русия се хранят по-зле

Две години, след като Москва въведе ембарго върху вноса на храни в отговор на западните санкции, хората в Русия вече ядат по-малко и по-зле, констатира "Независимая газета".

Руските контрасанкции оскъпиха хранителните стоки с една трета, посочва вестникът.

Той припомня обещанието на властите сурово да пресичат опитите за спекулативно вдигане на цените. Но статистиката сочи, че за две години потребителските цени в Русия са скочили с близо 24 на сто, при това храните са поскъпнали с близо 30 процента. Още най-малко година и половина ще останат в сила контрасанкциите, които според кабинета освен взета по принуда ответна мярка са и балсам за душата, се казва в статията.

"Продължаването на (антируските западни) санкции е балсам за душата, защото виждаме как санкциите действат положително и подкрепят нашата икономика, най-вече аграрната", заяви преди година селскостопанският министър на Русия Александър Ткачов, цитиран от вестника.

"Ткачов и премиерът Дмитрий Медведев очакват чудо от родните производители", коментира всекидневникът в текст под снимка.

А според някои експерти, ако по щандовете в Русия бе останал целият забранен внос, поскъпването би могло да е още по-голямо, добавя изданието.

Руското Министерство на икономическото развитие публикува малко по-различни данни, според които храните в страната са поскъпнали за тези две години с 31,6 на сто. Ведомството акцентира върху твърдението на властите, че руският пазар се е адаптирал към ембаргото.

Делът на храните в инфлацията в годишен план през юни е намалял на 31 процента след върховата стойност от февруари 2015 г., когато бе 52 на сто, посочва ведомството, цитирано от "Независимая газета".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?