Руски вестници предричат нова газова война между Украйна и Русия

Премиерът на Русия: "Повече газов комунизъм няма да има"

Алексей Милер

Печатът в Русия прогнозира ново напрежение в руско-украинските отношения и евентуална нова газова война, коментирайки предложение на "Газпром" Украйна занапред да плаща предварително доставяния руски газ.

Президентът на концерна Алексей Милер обвинил вчера Украйна, че не е платила газова сметка от 882 милиона долара, и предупредил на съвещание при премиера Дмитрий Медведев, че фирмата му обмисля система на авансово плащане за Киев.

Според експерти на вестник "Ведомости" украинската задлъжнялост може да доведе до нова газова война между двете държави. В момента Украйна получава руски газ от местната държавна компания "Нафтогаз" и от холдинга Ostchem на бизнесмена Дмитро Фирташ. Според източник на "Ведомости", близък до "Газпром", предвижда се авансово да плаща само "Нафтогаз", който през август е внесъл, но не е платил 2,24 милиарда кубика руско гориво.

Премиерът Медведев и руската президентска администрация подкрепиха "Газпром". "Повече няма да има газов комунизъм", заявил Медведев, имайки предвид не само Украйна, но и руските потребители, които дължат за неплатени газови доставки повече от 100 милиарда рубли.

Украинският министър-председател Микола Азаров заяви, че правителството му следи проблема, "но той засяга главно стопанските субекти и те трябва да се оправят".

Дългът на "Нафтогаз" вероятно ще бъде платен от украинския бюджет. Авансовото плащане е неизгодно за Украйна - ще замрази средства, а парите бездруго са малко. Затова "Нафтогаз" може би ще купува занапред минимални обеми, както през септември, прогнозира Алексей Гривач, зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност.

Съответно в разгара на отоплителния сезон Украйна може би ще започне да взема газ от подземните хранилища или от транзитната тръба, което крие риск от нова газова война, смята Гривач. Този вариант обаче според него е малко вероятен.

В редакционен коментар "Ведомости" споменава за политически мотиви зад предложението на "Газпром" за авансови плащания. "Русия не може да прости на своята съседка дрейфа към Европа", твърди вестникът по повод очакваното сключване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС.

"Газовият натиск върху Украйна е изпитана хватка, особено щом иде зима. Съседката ни е в трудно икономическо положение, натрупала е дългове за газа, но може да не натискаме - ако лидерите ни се целуват при срещи, - и може да натискаме, ако няма нищо лично, само бизнес", коментира изданието, цитирано от БТА.

"Претенциите на "Газпром" са опит за натиск върху Украйна, която трябва да реши дали се включва в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан - б. р.) или тръгва по пътя към евроинтеграция", изтъква руският бизнесаналитик Сергей Вахрамеев пред вестник "Комерсант". Той не изключва да се стигне до намаляване на доставките и "газова война"; според него в този случай ЕС ще сметне за виновник Украйна.

Украинските власти движат нещата към фалит на "Нафтогаз", заявява пред "Независимая газета" директорът на руския Институт за национална енергетика Сергей Правосудов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес