Руски вестници: Стратегически бомбардировачи превръщат Крим в "непотопяем самолетоносач"

Руски вестници: Стратегически бомбардировачи превръщат Крим в "непотопяем самолетоносач"

Русия ще отговори адекватно на изгражданата база за американски противоракети в Румъния - в най-близко време ще разположи в Крим ескадрила бомбардировачи Ту-22М3, въоръжени със стратегически ракети, пише руското издание "Взгляд", като се позовава на министерството на отбраната в Москва.

Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети "Стандарт Ес Ем" във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, уточнява електронният вестник.

Руските самолети, разположени в Крим, ще могат да нанесат удар по базата в Румъния, без да навлизат в зоната на местната противовъздушна отбрана, уверява ген.-полковник Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски. Бомбардировачите ще могат да поразят всяка цел на румънска територия, подчертава изданието.

Ту-22 М3 могат да носят свръхзвукови управляеми ракети и въздушни бомби с обикновен или ядрен заряд, напомня "Росийская газета".

Руското министерство на отбраната изтъква, че "обсегът на Ту-22М3 и на ракетите му се простира далеч извън акваторията на Черно море". С оглед тези бойни възможности основни потенциални цели на стратегическите бомбардировачи в Крим ще бъдат корабите, плаващи в Източното Средиземноморие. Колкото до противоракетите в Румъния, Русия ще може да ги унищожи и с други средства, коментира за "Взгляд" политологът Константин Сивков.

Разполагането на Ту-22 в Крим ще е асиметричен отговор срещу противоракетите в Румъния, целящ главно да разшири възможностите на Русия в региона - "Крим е непотопяем самолетоносач", допълва военният експерт Андрей Фролов.

Базата в Румъния не заплашва сериозно Русия и противоракетите там са "по-скоро хипотетично оръжие. Както и отговорът. Тече информационна война, придружена с игра на нерви, надуване на мускули", твърди пред "Взгляд" аналитикът Вадим Козюлин.

"Румъния се озова в списъка на целите - американците изложиха своя партньор на удара на руската ракетоносна авиация", пише "Независимая газета".

След първата ескадрила Русия ще разположи догодина в Крим цял "морски ракетоносен въздушен полк" Ту-22М3 - "много сериозни оръжия", а може би и повече. "Всички разбират добре, че ако обстановката пределно се нажежи, на полуострова ще се появят и (ракетни комплекси) "Искандер", и то в достатъчни количества", се казва в материала.

"Румъния, наредила се сред приоритетните цели - или онова, което остане от нея, със сигурност няма да е страната победителка в евентуална война", заключава "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?