Руски влак дерайлира вследствие на “терористичен акт”

Руски влак дерайлира вследствие на “терористичен акт”

Взривът на железопътната линия Москва - Санкт Петербург, довел до изхвърляне от релсите на експресен влак, е накарал руската прокуратура да започне разследване за тероризъм. Според Сергей Бедниченко, шеф на прокуратурата в Северозападния федерален район, където стана инцидентът, силата на взрива е била еквивалент на 2 кг тротил.

По-рано представител на руските железници съобщи, че причина за дерайлирането на влака е самоделно взривно устройство. В резултат на аварията, станала в 21.43 часа московско време, от релсите са излезли машината и още 12 пътнически вагона, повечето от които се преобърнаха.

Загинали няма, но са ранени около 60 души, от които 38 са били откарани в болница. Трима човека са в критично състояние. Общо във влака е имало 250 души, съобщи говорител на железниците.

В експреса е бил и българинът Красимир Ласков, който е бил приет в болница, но изписан поради липса на сериозни наранявания, съобщи МВнР.

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Ноклай Патрушев свърза взрива с размириците в южната част на страната около Чечения, където Москва води дългогодишна война срещу местни бунтовници, предаде Ройтерс.

Президентът Владимир Путин е информиран за хода на разследването.

Дерайлиралият влак е изпълнявал нощен курс по един от най-натоварените маршрути, често използван от бизнесмени и чужди туристи.

Инцидентът е станал близо до село Малая Вишера, в Новгородска област, на около 500 км. северно от Москва и на 170 км. от Санкт Петербург.

Бомбата е била поставена на мост край пътя и от експлозията се е образувал кратер с радиус 2 метра, разказват очевидци. Влакът е излязъл от релсите малко след като минал моста, съобщи кореспондент на Ройтерс от мястото на събитието.

В момента на взрива влакът се е движил със 191 км/час или почти с максималната си скорост. "Невски експрес" пътува всекидневно между Москва и Санкт Петербург със скорост от около 200 км/ч, но този път той се е движел по-бавно, което е предотвратило много по-смъртоносен инцидент.

Ръководителят на ФСС каза, бомбата, използвана за взривяване на влака, е част от методите на насилие, също както нападенията срещу руските сили за сигурност и правителствени обекти в района на Северен Кавказ около Чечения.

“Ние успяхме значително да ограничим... броя на терористичните атаки”, каза Патрушев, цитиран от Интерфакс. “Въпреки това заплахата от екстремизъм и тероризъм не е премахната веднъж завинаги”, допълни той.

Това не е първото сериозно произшествие по руската железопътна мрежа през това лято. Преди месец в Свердловска област от релсите излязоха девет вагона на пътнически влак

На пострадалите пътници от дерайлиралия "Невски експрес" ще бъдат изплатени по 12 хиляди рубли (345 евро) в зависимост от степента на нараняванията, предаде ИТАР-ТАСС.

Сумите ще бъдат изплатени от застрахователната компания "Жасо" въз основа на задължителна вноска от 2.30 рубли, която е включена в цената на билетите.

По данни на железниците при инцидента са повредени са 800 метра релси и контактната мрежа.  На място са пристигнали аварийни екипи.

Споделяне

Още от Свят