Руски военен инженер осъден на затвор за шпионаж в полза на ЦРУ

Старши инженер от космодрума в град Плесецк, Северозападна Русия, бе осъден на 13 години затвор за предаване на сведения на ЦРУ, съобщиха руските информационни агенции, като се позовават на съобщение на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Присъдата е произнесена от военен съд.

Подполковник Владимир Василиевич Нестерец се е признал за виновен в предаване срещу заплащане на представители на ЦРУ на сведения за изпитания на най-нови руски стратегически бойни ракетни комплекси, които са държавна тайна.

Нестерец е осъден да изтърпи наказанието в колония със строг режим и е лишен от воинско звание.

В краткото съобщение на ФСС не се уточнява кога е арестуван Нестерец, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че от космодрума в Плесецк, който е военен обект, се изстрелват спътници и се извършват изпитания на ракети.

Преди няколко дни на заседание на Колегиума на ФСС президентът Дмитрий Медведев съобщи, че миналата година в Русия е пресечена дейността на 41 кадрови сътрудници на чужди специални служби и са разкрити 158 агенти на чужди държави, включително руски граждани. От контраразузнавателната дейност на ФСС става ясно, че "активността на чуждите спецслужби" в Русия не спада, каза Медведев.

Споделяне

Още от Свят