Руски военен концерн може да влезе в строежа на АЕЦ "Белене"

Руски военен концерн може да влезе в строежа на АЕЦ "Белене"

Най-големият концерн на руската отбранителна промишленост„Алмаз-Антей” може да участва в строежа на АЕЦ "Белене", след като сключи споразумение с компанията "Атомстройекспорт" (АСЕ), избрана за изпълнител на проекта за българската атомна централа.

Документът е за сътрудничество на енергийния пазар при изграждането на генериращи мощности, включително АЕЦ, и е бил подписан на 29 август от президента на  „Атомстройекспорт” Сергей Шматко и генералния директор на „Алмаз-Антей” Владислав Менщиков, съобщиха в понеделник от АСЕ.

Съгласно споразумението двете руски компании "ще обединят силните страни на структурите си при реализацията на инвестиционни проекти в областта на енергетиката, за да осигурят на развитието на производства за нуждите на енергетиката на напредничавите предприятия от военнопромишления комплекс", пише в съобщението на "Атомстройекспорт". Изпълнителят на АЕЦ "Белене" бил заинтересован от използването на капацитета на "Алмаз-Антей", който е сред най-големите военни концерни и в световен мащаб, за  проектите си за строеж на атомни централи както в Русия, така и зад граница.

Държавната „Алмаз-Антей” обединява шест промишлени и научно-изследователски структури, които се занимават с разработването и производството на средства за противовъздушна отбрана, в това число зенитни ракетни комплекси и системи, информационни средства с различно предназначение, средства за управление и връзка, а също така системи и комплекси за не стратегическа противоракетна отбрана.

Предприятията от концерна участват в изработването на едрогабаритно оборудване за атомната енергетика и явно по тази линия биха могли да сътрудничат на АСЕ, която подписа в края на 2006 г. предварителен договор с българската НЕК за строежа на АЕЦ "Белене". Основният контракт, който ще е за близо 4 млрд. евро, се очаква да бъде парафиран до края на тази година.

В същото време БТА съобщи, че за подготовката на площадката на АЕЦ "Белене" вече работят над 300 души. Възстановява се комплекс за нуждите на инвеститорите, строителите и чуждите експерти. За по-лесната и по-бърза обработка на бъдещите товари по строежа на мощностите ще се драгира лиманът на пристанището, ремонтират се и складови и монтажни помещения.

Площадката на АЕЦ "Белене" е била посещавана през август от кандидатите за дела от 49 на сто в бъдещия инвеститор и оператор на ядрената централа, където контролът ще се държи от българската държава.

Преди месец НЕК определи листа от кандидатите CEZ, EDF, E.ON, RWE, "Електрабел" и "Енел", които са се запознали с  изграденото до момента, за да могат да подготвят офертите си за участие в проекта.

Очаква се към момента на подписване на основния договор между "Атомстройекспорт" и НЕК, площадката на АЕЦ "Белене" да бъде подготвена за започване на основното строителство и да бъде предадена на главния изпълнител, съобщава БТА.

Споделяне

Още от Бизнес