Руски войници откраднали банкови карти от загинал при катастрофата край Смоленск

Руски прокурори повдигнаха обвинения на четирима войници за кражба на банкови карти от мястото на самолетната катастрофа край Смоленск, в която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, предаде Ройтерс във вторник. Следственият комитет към руската прокуратура Русия за първи път признава официално, че войниците са заподозрени в деянието.

Четирима редовни войници, които били на мястото на катастрофата, бяха обвинени в кражба на банкови карти на загинали при трагедията. Откраднатата сума възлиза на общо 60 345 рубли (2073 долара), съобщи говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

И четиримата обвиняеми признаха извършеното и активно сътрудничат на разследването, добави той.

Трима от обвиняемите имат криминално досие и са били съдени. Единият от тях за грабеж, другият за кражба, а третият - за фалшифициране на пари и ценни книжа.

Руското министерство на отбраната заяви, че веднага щом се докаже вината на извършителите, то ще се извини за кражбата и ще върне откраднатите пари.

Полски прокурори разследват кражбата на две кредитни карти, принадлежали на загиналия в катастрофата историк Анджей Пшевожник.

За кражбата се разбрало, след като вдовицата на Пшевозник, който е генерален секретар на полския съвет за опазване паметта за борбатна и мъченичеството, открила от сметките на съпруга ѝ липсват 1400 евро. Първоначално от полска страна бе съобщено, че кражбата е извършена от сътрудници на специалните служби ОМОН или на вътрешните войски на МВР на Русия.

Войниците изхарчили парите за храна и алкохол, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от района на Смоленск. След като изтеглили парите от банка, няколко дни те ги харчиха в местните кафенета и барове за храна и алкохол. Друго не са купували, твърди източникът.

По данни на следствието войниците откраднали от мястото на трагедията четири банкови карти, но една от тях била "глътната" от банкомат, така че им останали три.

Четиримата бяха обвинени в кражба на чуждо имущество от група лица по предварително подготвен план, което се наказва с до 5 години лишаване от свобода, допълва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят