Руски войски осъществиха военно учение в Приднестровието

Руски войски извършиха военни учения в Приднестровието - проруски отцепнически район в Молдова, съобщи говорител на руската армия, цитиран от Франс прес.

Целта на маневрите беше войските да се упражнят за евентуално вражеско нападение, каза шефът на пресслужбата на Западния военен окръг, полковник Олег Кочетков.

Според сценария на ученията "една от основните задачи на войниците на мира беше да осигурят защитата на цивилни в район на бойни действия", обясни той, цитиран от агенция Интерфакс.

Във вторник молдовският президент Николае Тимофти изрази тревога от евентуално повторение на кримския сценарии в страната му и каза, че по примера на Крим, говорителят на парламента на Приднестровието се е обърнал към Москва с молба за присъединяване към Русия.

В източната част на Молдова - Приднестровието - преобладава руското и украинското малцинство. През 1992 г., година след разпадането на СССР и война, районът се провъзгласи, с подкрепата на Москва, за независим, но не беше признат от нито една държава. Оттогава Русия поддържа военно присъствие в района, против волята на молдовското правителство и въпреки поетия през 1999 г. ангажимент да изтегли войниците си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят