Руски зам.-министър: Политиците в САЩ да се успокоят, да правят йога и да приемат, че Крим е част от Русия

Руски зам.-министър: Политиците в САЩ да се успокоят, да правят йога и да приемат, че Крим е част от Русия

Американските политици трябва да се успокоят, да правят йога и да приемат, че Крим вече е част от Русия, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за Интерфакс, чийто язвителен тон напомня реториката от времето на Студената война.

В отговор на въпрос за това, че отношенията между САЩ и Русия са в най-лошия си период от 20 години насам и Вашингтон преустановява сътрудничеството в редица области, Рябков заявява, че САЩ явно не могат да се примирят с новата ситуация.

"Какво можем да посъветваме американските колеги? Да излизат повече на чист въздух, да се занимават с йога, с разделно хранене, може би да гледат комедийни сериали по телевизията. Това е по-добре, отколкото да "залъгват" себе си и другите, знаейки, че влакът е заминал и детски капризи, сълзи и истерия няма да помогнат", казва руският зам.-външен министър.

Решението на Русия да завземе украинския автономен регион Крим задълбочи кризата между Москва и Запада до нива от времето на Студената война.

Много от високопоставените руски лица, на които САЩ и ЕС наложиха санкции, реагираха с насмешка, но предупредиха, че Западът така вреди на собствените си интереси.

Рябков коментира и решението на Вашингтон да включи космическата агенция НАСА в списъка на американските организации, които нямат право на контакти с руски правителствени представители, което се разглежда като символичен жест за засилване на натиска над Русия.

"Стигат до анекдотични ситуации, когато например, отменят работни срещи на метеоролози. НАСА току що обяви, че прекратява сътрудничеството с Роскосмос по всички аспекти, с изключение поддържането на МКС", казва Рябков.

 

Споделяне

Още от Свят