Руски заводи прекратяват тестовете за алкохол

Руски заводи прекратяват тестовете за алкохол

Някои от най-големите производители на стомана в Русия са прекратили, поне временно, тестовете за алкохол на служителите си заради епидемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Много руски заводи от тежката промишленост през последните години инсталираха устройства за анализиране на дъха на работните места като здравна и предпазна мярка, за да проверяват дали работниците са пили. Но предвид възможността, че вирусът може да се разпространява чрез повърхности, докосвани от много хора, някои компании прекратиха използването на устройствата (често представляващи малки рамки), върху които работникът трябва да дъхне, след което до секунди получава пропуск (или отказ).

Компанията "Северстал" (Seversta), голям производител на стомана, съобщи, че е блокирала всички свои устройства, заменяйки ги с "алтернативни процедури с по-малък риск от разпространяване на инфекцията, например проверки на случаен принцип на персонала на място".

NLМК, най-големият производител на стомана в Русия, също заяви в официално съобщение, че "работниците в заводите и подизпълнителите вече не са задължени да преминават проба за алкохол, но охранителите ще контролират ситуацията визуално".

"Евраз", производител на въглища и стомана, обяви, че прекратява проверките за алкохол до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус