Руски журналист, писал за наемници в Сирия, почина при мистериозни обстоятелства

Руски журналист, писал за наемници в Сирия, почина при мистериозни обстоятелства

Руски разследващ журналист, който пише за смъртта на наемници в Сирия, е починал в болница, след като паднал от прозорец на апартамента си на петия етаж, съобщават руски медии.

Максим Бородин е бил намерен тежко ранен от съседите си в Екатеринбург и отведен в болница, където по-късно починал.

Руският сайт "Обозревател" отбелязва, че Бородин е един от първите журналисти писал за убитите руски наемници, известни като "групата Вагнер", в Сирия.

Местните власти заявиха, че не е намерено предсмъртно писмо, но е малко вероятно инцидентът да има наказателен характер. Официалните руски власти твърдят, че вратата на апартамента му е заключена отвътре, което показва, че никой друг не е влязъл или не е напуснал апартамента.

Полицията не е образувала наказателно дело за смъртта на 32-годишния Бородин посочвайки, че разглежда случая като самоубийство или инцидент.

Главният редактор на РИА "Нов ден", за който е работил Бородин, Полина Румянцева казва, че разследващоте са я информирали, че най-вероятно Боросин е отишъл на балкона да пуши и е паднал. "Ако има дори намек за нещо престъпно, ще го направим публично достояние", обещава Румянцева пред радио "Свобода".

Приятел на починалия журналист разкри, че Бородин е казал, че апартаментът е бил заобиколен от въоръжени лица един ден по-рано.

Вячеслав Башков описва Бородин като "принципен и честен журналист". Той комнтира, че Бородин се е свързал с него в пет часа сутринта на 11 април, казвайки, че има "някой с оръжие на балкона и хора с камуфлаж и маски на стълбището ".

По-късно Бородин съобщил, че е сгрешил и хората, които е видял, са участвали в някакво упражнение.

Руските медии отбелязват, че той е работел по различни разследвания и неведнъж си е навличал гнева на засегнатите.

През есента на 2017 г. Максим Бородин е бил нападнат с метална тръба след негово интервю за филма "Матилда". Филмът предизвика остра полемика в Русия и доведе до актове на насилие от православни активисти, според които петни името на последния руски монарх Николай Втори.

Смъртта на Бородин в неделя повдига множество въпроси в Русия, където 38 журналисти са били убити от 1992 г. насам, според Комитета за защита на журналистите. Повечето от тези случаи остават нерешени, пише британският "Гардиън".

"Смъртта на журналиста Максим Бородин в Русия предизвиква сериозна загриженост. Призоваваме властите за бързо и задълбочено разследване", заяви Харлем Десир, представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?