Руските чиновници предпочитат да купят вила в България

Руските чиновници предпочитат да купят вила в България

Семействата на руските държавни служители, министри, депутати и военни предпочитат имот зад граница в България, защото са най-евтини, съобщи московският в. "Ведомости".

Изданието е проучило хиляди имотни декларации за 2011 г. и сред тях над 100 души официално са обявили, че имат имущество в 26 държави. Изследването е по повод законопроект, засягащ задграничните имоти.

Около една трета от всички задгранични имоти държавните чиновници са купили в България. Това са основно са евтини, малки апартаменти. Мнозина са го направили, защото идват от бизнеса и нямат причини да крият за средствата, с които са ги купили. На други българските им ваканционни имоти, популярни в Русия като “дача за рубежом” (вила зад граница) струват по-евтино, отколкото, ако притежаваш нещо в Подмосковието, коментира "Ведомости".

С настъпването на кризата руснаците смениха британците при покупка на ваканционни имоти у нас. По данни на агенции за недвижими имоти техните интереси са насочени предимно към малки апартаменти до 20 000 евро по Южното Черноморие.

"Искахме някакво място да ходим с малкия ни син и към този момент това бе най-евтиното сред държавите, които разгледахме: добро място, с добра инфраструктура, топло море, свежи плодове, т.е. всичко, от което имат нужда децата", разказва пред “Ведомсти” зам.-генералният директор на Агенцията за застраховане на депозитите Андрей Мелников. Със съпругата си той притежава апартамент от 101 квадратни метра в Бургас, закупен преди 6 години.

Депутатът Дмитрий Гудков пък има с двустайни апартаменти у нас, купени преди около 4 години.

Съпругата на зам.-министъра на финансите Сергей Сторчак е декларирала 40 кв.м апартамент в Банско, купен през 2008 г. "Идеята не беше моя, не съм го купил аз. Посъветваха ме приятели, които си купиха там имоти. Разведоха я, показаха ѝ и тя видяла, че съотношението цена/качество е феноменално, особено на фона на московските цени. Това решило и избора ѝ", разказва зам.-министърът пред “Ведомости". По думите му той лично е бил в Банско само два пъти, а и семейството му не ползва апартамента често.

Вила в Италия е следващият предпочитан избор за имот зад граница сред руските чиновници. Там цените също са до 10 пъти по-ниски, отколкото в Москва. Руснаците купуват вили в стил Медичи с голям земеделски участък, лозе или маслинова горичка.

Трета е Испания, като любимите дестинации на руснаците са крайбрежието на Марбейя, Коста дел Сол и Пуерто-Банус.

Любопитно е, че според имотните декларации на руските чиновници Финландия е по-популярна, отколкото Гърция.

Руската дума обсъжда два варианта, засягащи задграничните имоти на държавните чиновници. Единият предвижда задължение те да се декларират, а другият е доста по-строг и може да задължи служителите да продадат имуществото си в друга държава до 6 месеца, иначе ги заплашва глоба до 10 милиона рубли или затвор до 5 години.

Юристи коментират, че дори да бъде приет "твърдият" вариант, пак има начин имотът да се прикрие като се прехвърли на фирма.

Депутатът Гудков например казва пред "Ведомости", че е готов да прехвърли имота си в България на бившата си съпруга. Но Сторчак е категорично против поправките в закона и заявява, че ако те минат, по-скоро ще напусне администрацията. Според него промените ще противоречат на Конституцията на Руската федерация.

Споделяне

Още от Имоти