"Комерсант":

Руските доставчици на оборудване за "Белене" изчисляват загубите си

Руските доставчици на оборудване за АЕЦ "Белене", от която България се отказа, започват да пресмятат загубите си, пише в сряда руският всекидневник "Комерсант".

Загубата на групата "Обединени машиностроителни заводи" (ОМЗ) може да надхвърли 2 млрд. рубли (около 50 млн. евро), сочат оценките на "Газпромбанк", цитирани в онлайн изданието, според което поръчки са направени и към други две предприятия - "Силови машини" произвежда турбини, а ЗиО - Подолск - парогенератори. Отделно на Carsib - консорциума между Areva и Siemens, са поръчани системите за управление и контрол.

"Засега София обещава да купи единствено единия реактор. Ако България не плати останалите поръчки, "Росатом" ще трябва да прехвърли оборудването към други атомни централи", пише "Комерсант".

В публикацията се пояснява, че руските машиностроителни предприятия работят по договор с дъщерната на "Росатом" "Атомстройекспорт" (АСЕ), която беше избрана от България за изпълнител на централата в Белене. В тези договори обаче има клаузи, които позволяват на АСЕ да ги прекрати при определени обстоятелства, информира руската банка, която държи контрола над заводите.

Източник от "Росатом" заявява пред "Комерсант", че компанията възнамерява да изпълни задълженията си пред България изцяло и да произведе поръчаното в пълен обем. Ако България не плати оборудването, ще разгледаме въпроса за използването му в други проекти, е казал източникът. 

Прехвърляне на оборудване от един проект на друг е предприемано от "Росатом" и преди, пише "Комерсант" – така например в Калининската АЕЦ бе монтирано оборудване, което България отказа през 1990 г. след спирането на първия проект за АЕЦ "Белене".

Корпусът на реакторите, които трябваше за произведе ОМЗ, се оценяват на по 30 млн. долара всеки, посочва източникът, близък до "Росатом". Единият е на практика готов, две трети платен и българското правителство смята да го купи и евентуално да го инсталира в Козлодуй, пише "Комерсант".

Съдбата на втория енергоблок, предвиждан за "Белене", е все още неясна. В "Белене" се използваше проект АЕЦ-92, докато за новите атомни централи "Росатом" планира или проекта АЕЦ-2006, или перспективния проект ВВЕР-ТОИ. По проекта АЕЦ-92 възнамеряваха да строят АЕЦ "Аккую" в Турция, но в крайна сметка за основа беше приет проекта АЕЦ-2006 г. Източникът на "Комерсант", близък до "Росатом", уточнява, че АЕЦ-92 може да бъде реализиран при строителството на трети енергоблок на АЕЦ "Куданкулам" в Индия.

АЕЦ-92 все още е много търсен по света, защото притежава референтност (т.е. съществуват работещи АЕЦ, построени по този проект), заяви директорът на независимото издание "АтомИнфо.ру" Александър Уваров, цитиран от "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?