Руските "Газпром" и "Синтез" са водещи претенденти за гръцките газови активи

Руските "Газпром" и "Синтез" са водещи претенденти за гръцките газови активи

Руските компании "Газпром" и "Синтез" водят списъка с претендентите за приватизацията на гръцките газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA), пише в петък британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от руските медии.

Според изданието това предизвиква безпокойството на гръцките власти, които от една страна трябва да се вслушват в мнението на ЕС и САЩ, противници на по-нататъшното откриване на гръцкия пазар за руски интерес, а от друга са длъжни да продават активи в кратки срокове, за да покрият изискванията на кредиторите си.

 

Двете руски компании още през април попаднаха в списъка от 14 кандидати, отговарящи на квалификационните изисквания за придобиване на газовата компания и газовия оператор. От всички потенциални инвеститори, сред които имаше компании от Европа, Япония и Китай, само пет подадоха ценови оферти.

 

Освен "Газпром", която иска да купи само ДЕПА, а "Синтез" има интерес и към двете продавани дружества, предложения внесоха и азерската държавна компания СОКАР и две други компании - "M&M Газ", която е смесено предприятие между местния промишлен холдинг "Митилинеос" (Mytilineos) и американската "Маратон Ойл" (Marathon Oil), както и гръцката инженерно-строителна група "Джи И Кей Терна" (GEK Terna), която се интересува само от оператора ДЕСФА.

 

Очакванията са до края на март да има яснота за продажбата на двете гръцки компании като според високопоставен гръцки чиновник, цитиран от ФТ, "възниква въпросът какво ще правим, ако руснаците ни отправят предложение, на което не можем да откажем".

 

Само сделката по приватизацията на ДЕПА може да донесе на Атина до 1.5 милиарда евро и както се предполага да съживи двегодишната програма за реализация на активи на стойност 15 милиарда евро, която трябва да намали дълговата тежест на Гърция, отбелязва още изданието.

 

Газпром осигурява 90 процента от нуждите на Гърция от "синьо гориво" чрез газопроводи през България, а СОКАР вкарва малко количество по тръба от Турция, припомня "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?