Руските хакери атакували журналисти в Русия и САЩ

Руските хакери атакували журналисти в Русия и САЩ

Руски хакери вземат на прицел журналисти със същата стръв, с която налитат на американски политици и фигури от разузнаването, констатира проучване на Асошиейтед прес.

Шпионската хакерска група, известна като "Фенси беър" (Забавна мечка), се е опитала да пробие пощенските кутии в Джи-мейл на най-малко 200 репортери, издатели и блогъри от началото на 2014 г., сочи анализ на данни, предоставени от компанията за киберсигурност "Секюъруъркс" и от интервюта с над 40 журналисти. Техният списък е нещо като карта на медии, които често си навличат гнева на Кремъл.

"Това са журналисти, които им създават главоболия", каза Наталия Геворкян, руска коментаторка, разгледала данните. Тя е авторка на книга за руското разузнаване. Според нея хакерските атаки, изглежда, имат за цел да събират частни имейли, "които по-късно да използват като средство за натиск".

Списъкът е ново доказателство, потвърждаващо заключенията на американските разузнавателни служби, че "Фенси беър" (наричана "Железен здрач" от "Секюъруъркс") е действала по поръчка на руското правителство, намесвайки се в американските президентски избори - обвинение, което Кремъл отрича. Той е нещо като "Кой кой е" (Who is who) на руската репортерска и разследваща журналистика, включваща журналисти от Вашингтон, Москва, Украйна, балтийските страни и други части на постсъветското пространство.

Журналистите са най-тормозени от хакерите след дипломатите и демократите в САЩ, отбелязва АП.

Списъкът включва около 50 чуждестранни кореспонденти, базирани в Москва, и руски репортери - от блогъри в провинциалните градове до широко известни московски тв звезди, като Ксения Собчак, която обяви ранна кандидатура за президентските избори в Русия. Сред взетите на мушка е бившата шефка на кореспондентския пункт на "Ню Йорк таймс" в Москва Елън Бари.

"Фенси беър" се е опитала да изпрати прихванати имейли на около 50 колеги на Бари във вестника в края на 2014 г., твърдят двама души, запознати с въпроса и пожелали анонимност, защото наличната информация е конфиденциална. Редакцията на вестника потвърди в кратко изявление, че нейни служители са получавали заплашителни писма, но отказаха повече коментари.

Собственикът на авторитетния руски бизнес всекидневник "Ведомости" Демян Кудрявцев разкри, че е подлаган на кибератаки всяка седмица или през седмица.

Много руски журналисти, станали обект на атаки от хакерите, казват, че отдавна вземат допълнителни мерки за сигурност, включително заключване на техните акаунти с втора парола или използване на приложения за кодиране на имейлите. Взетата на прицел Екатерина Винокурова каза, че е взета на прицел от "Фенси беър", макар че тя редовно трие собствените си имейли. "Зная, че моите акаунти могат да бъдат хакнати по всяко време, и съм готова за това", каза тя в телефонно интервю за АП.

Според проучването на АП, не само имената на журналистите, станали обект на хакерите, но и времето на кибератаката говори за намеса на руското правителство. Арменската журналистка Мария Титизян вижда умисъл в датата, на която е била хаквана - 26 юни 2015 г. Това е времето на масовите протести в арменската столица Ереван срещу високите сметки за тока. Някои кръгове в Москва възприели това като заплаха за руското влияние в Армения.

Титизян е отявлен критик на "колониалното отношение" на Кремъл към Армения и смята, че именно затова е станала обект на кибератака от хакерите.

Журналистът Адриан Чен, занимаващ се с "тъмните" страни на интернет, каза, че "Фенси беър" се опитали през 2015 г. да пробият неговия акаунт осем дни, след като публикувал голяма статия, разкриваща действията на руската Агенция за интернет проучвания. Неговите разкрития бяха потвърдени през октомври т.г., когато бе изнесено, че същата агенция е "насаждала" несъществуващи американци в социалните медии, за да разпалват партийни страсти по време на президентските избори през 2016 г.

Чен каза, че не се бои за себе си, но разбира обидата и унижението на онези, които са станали обекти на руски хакерски атаки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят