Руските хакери вземат на прицел мишени в цял свят, не само изборите в САЩ

Руските хакери вземат на  прицел мишени в цял свят,  не само изборите в САЩ
Хакери взеха на прицел не само президентската кампания на Хилари Клинтън. Те се опитаха да пробият личната електронна поща на действащия държавен секретар на САЩ, опитаха се да откраднат личната кореспонденция на мениджър, работещ по програмата за стелт изтребители на компанията "Локхийд Мартин", и се опитваха да пробият акаунтите на хиляди други, включително на руската пънк група "Пуси райът" и на руския опозиционен лидер Алексей Навални. 
 
Около 19 000 бази данни, разкрити неотдавна от фирмата за киберсигурност "Секюъруъркс", показват, че хакерската група "Фенси беър", която американските разузнавателни служби обвиняват в деструктивна намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ, се е опитала да проникне в над 4700 пощенски кутии в мрежата на Gmail в периода между март 2015 и май 2016 г. 
Това си е списък с мишени за атаки, чиито следи според експерти водят към Кремъл. 
 
"Има само една страна, чиито интереси този списък би обслужвал", каза Кеър Джайлс, директор на Центъра за изследвания на конфликти в Кембридж, Англия, и един от петимата експерти, който се запозна с констатациите на Асошиейтед прес. "Въпреки неизбежните опровержения на Москва това е единственото разумно обяснение", добави той. 
 
Руски официални лица наричат твърденията, че те са оркестрирали тази хакерска дейност, "абсурдни" и "граничещи с фантазиране". В сряда руският заместник-външен министър Сергей Рябков каза, че няма "нито едно доказателство" в подкрепа на тези обвинения. 
 
Но мишените на "Фенси беър", идентифицирани от АП, показват друго. Мнозина от над 100-те интервюирани по случая обвиняват Москва за хакерството. 
"Ние нямаме съмнения относно това кой стои зад тези атаки, каза Артьом Торчински, помощник на (опозиционера ) Навални, който бил взет на прицел от "Фенси беър" през 2015 г. Аз съм сигурен, че тези хакери са под контрола на руските тайни служби." 
 
Най-голямата група от мишени бяха в САЩ, Украйна, Русия, Грузия и Сирия. Хакерите се опитваха да компрометират служители на големи доставчици за въоръжените сили на САЩ и да похитят имейлите на над 130 демократи и хора от вътрешния кръг на Клинтън, включително шефа на нейната кампания Джон Подеста. Имейли от неговата кореспонденция изтекоха в медиите в заключителните дни на президентската надпревара. Сред другите, взети на прицел, са тогавашният държавен секретар Джон Кери и бившият генерал от американската армия Уесли Кларк. 
 
Те също така опитаха хакерски атаки срещу редица украински политици, включително Серхий Лешченко, с чиято помощ бяха разкрити недекларираните плащания към Пол Манафорт - шефа на кампанията на Доналд Тръмп. Мишени се оказаха и ислямистки бунтовници, сражаващи се срещу подкрепяното от Русия правителство на сирийския президент Башар Асад, както и Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът". 
 
Василий Гатов - базиран в САЩ руски медиен анализатор, който бе сред взетите на мушка от "Фенси беър", каза, че списъкът поставя в глобален контекст хакерството срещу демократите в началото на 2016 г. "Това донарежда пъзела", каза Гатов, който първоначално бе скептично настроен към хипотезата, че руското разузнаване е било пряко насочено към демократите в САЩ. "Сега вече съм убеден, че е било така."
 
Твърденията, че "Фенси беър" работи за Русия, не са нови. Но да се достигне до конкретни данни по въпроса е трудно. Американските разузнавателни служби са разкрили публично малко доказателствен материал в тази насока. "Ударният списък" достигна до АП, след като "Секюъруъркс" попадна на акаунт в интернет платформата за опростяване на линкове "Битли". Именно този акаунт се използва от "Фенси беър" да създава и разпраща заразени имейли. 
 
В хода на своето разследване АП откри пряка линия от "Фенси беър" към изтичанията на информация, които предизвикаха сътресения през финалния етап от президентската надпревара. Всички демократи, чиято лична кореспонденция бе публикувана в периода непосредствено преди изборите, по-рано бяха станали обект на атаки от "Фенси беър", пряко насочени срещу професионалните им Gmail адреси, или чрез Националния комитет на Демократическата партия, констатира АП. 
 
Дори само част от 4700-те Gmail адреса, атакувани от "Фенси беър", да са били успешно пробити, източеният от тях обем данни би могъл да се измерва в терабайтове. Така тази операция се нарежда сред най-големите изтичания на информация в историята на журналистиката. 
 
Само идентифицирането и сортирането на обектите от списъка отне на екипа на АП два месеца. "Усилията на екипа на АП дава "известна представа колко много труд е вложен в това" хакерско начинание, каза Томас Рид - професор по стратегически проучвания от Центъра за задълбочени международни изследвания при университета "Джонс Хопкинс". 
 
Той посочи, че това разследване трябва да сложи точка на теории като тази, която Доналд Тръмп още като кандидат-президент лансира - че хакерски атаки могат да бъдат дело на някой 200-килограмов дебелак, който си лежи в леглото". 
 
"Внушението, че става дума само за един самотен хакер някъде си, е напълно абсурдна", изтъкна Рид.
 
 
По БТА. 
Споделяне

Още от Свят