Руските комунисти се оплакаха, че Кремъл води кампания срещу кандидат-президента им

Павел Грудинин
Руската комунистическа партия осъди водената според нея от Кремъл "клеветническа кампания" в проправителствените медии срещу нейния кандидат за президент на изборите на 18 март, който е на второ място в допитванията, но с огромна разлика след Владимир Путин, съобщи Франс прес.
 
"Властта трябва да смълчи развихрилите се в руските медии клеветници и да даде свободен избор на гражданите", заявява историческият лидер на РКП Генадий Зюганов в открито писмо до Владимир Путин.
 
Кандидат-президентът на комунистите Павел Грудинин от няколко седмици е подложен на силно отрицателно отразяване в прокремълските медии, които го обвиняват например в притежаване на банкови сметки и недвижими имоти в чужбина.
 
Според държавния институт ВЦИОМ бизнесменът Грудинин е подкрепян от 7 процента от избирателите, но е далеч от Владимир Путин, който е с около 70 процента.
 
Според РКП, която говори за "организирана от държавата клеветническа кампания", над 60 процента от споменаванията на Грудинин в медиите от януари досега са с отрицателна насока.
 
Тази оценка се споделя от цитирани от в. "Ведомости" експерти, според които комунистическият кандидат е обект на безпрецедентни нападки в прокремълските медии от началото на предизборната кампания.
 
57-годишният Павел Грудинин е директор на стопанството за плодове и млечни продукти "Совхоз Ленин" в предградие на Москва.
 
Макар и да критикува някои политически решения на правителството и да възхвалява Сталин, той никога не е критикувал лично Путин, когото е подкрепял в миналото.
 
Според политическия анализатор Константин Калачов "Кремъл се бои от евентуален успех на Грудинин".
 
"Властта не иска Грудинин да напуска отредената за комунистите зона, защото възходът му би поставил под въпрос безусловната подкрепа на руснаците за Владимир Путин", каза той.
 
Анализаторът все пак не изключва кампанията по очерняне на репутацията на комунистическия кандидат-президент "да има за цел да го превърне в същински опозиционер, за да се превърнат тези предрешени избори в истински вот".
Споделяне

Още от Свят