Руските лекоатлети окончателно отпаднаха от олимпийските игри

Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди забраната, очаква се решението на МОК за всички руски спортисти

Руската състезателка на овчарски скок Елена Исимбаева

Угасна и последната надежда за участие на руските атлети на най-авторитетния спортен форум. Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) потвърди в четвъртък забраната за участието на руски атлети на Олимпийските игри в Рио де Женейро това лято, наложена от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба на допинг.

Олимпийският комитет на Русия и 68 спортисти обжалваха това решение, но след като изслуша доказателства и от двете страни, съдът постанови забраната да остане, тъй като руските атлети не отговарят на правилата на IAAF за честна конкуренция.

Решението на съда може да има и по-сериозни последици, тъй като Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля колективна забрана за участието на всички руски спортисти заради покровителстваната от държавата мащабна допинг програма. Очаква се до края на седмицата комитетът да излезе с решение, след като по-рано Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча подобна забрана. Разследване на агенцията установи подмяна на допинговите проби на руски атлети, осъществена с прякото участие на представители на руското правителство и руската Федерална служба за сигурност по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 и други състезания с руско домакинство.

Очаква се решението на Спортният арбитражен съд в Лозана да натежи в посока пълната забрана за участие на руски спортисти в Рио.

Президентът на IAAF Себастиан Коу коментира, че решението на съда "не налага триумфални изявления". "Не влязох в този спорт, за да спирам атлети от участие", допълни той.

По думите му IAAF ще продължи да работи с Русия, за да установи чиста и сигурна среда за руските атлети и така Русия да си върне международното признание.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко заяви, че сега предстои да бъдат обмислени следващите стъпки, защото "не можем да оставим нещата такива, каквито са".

"Мога само да изкажа съжаление. Според мен това е субективно и донякъде политизирано решение без никаква правна основа", заяви Мутко, цитиран от Ройтерс.

Голямата звезда на руския спорт Елена Исинбаева описа решението на съда в Лозана като "погребение на леката атлетика".

Въпреки забраната IAAF вече обяви, че може да допусне отделни руски атлети, ако отговарят на определени условия, включително чисти допинг тестове. Засега такова разрешение получиха само Дария Клишина и Юлиа Степанова.

Клишина (дълъг скок) от години живее и тренира във Флорида, като именно това обстоятелство е и основният аргумент на Съвета на IAAF в нейна полза, тъй като в САЩ тя е обект на постоянен допинг контрол. Клишина ще участва в Рио-де-Жанейро под флага на своята родина.

Юлия Степанова (800 м) пък даде самопризнания и тайни записи, които доведоха до разкритията за употреба на допинг в Русия и последвалото през ноември 2015 г. наказание за международни състезания. Степанова вече участва на състезание - на европейското първенство в Амстердам под флага на европейската атлетическа асоциация. В Рио тя най-вероятно също ще се състезава под някакъв олимпийски символ.

"Можем да изразим съжаление във връзка с това решение, което засяга всички наши лекоатлети, защото темата за колективната отговорност, от наша гледна точка, не може да е приемлива. Става дума за лекоатлетите, които се готвеха за олимпиадата, и които нямат никакво отношение към допинга, към обвиненията или подозренията, чиито допингпроби са анализирани в чуждестранни антидопингови организации", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Той каза, че засега не се обсъжда възможността за среща на Путин с руския олимпийски отбор.

"Засега въпросът е в това, че спортистите имат много напрегнат график, тренират, а мнозина пътуват и т.н. Затова към момента се проучва възможност за събиране на понена значителна част от отбора и нищо конкретно не мога да кажа".

Вчера Руският олимпийски комитет определи олимпийски отбор от 387 спортисти, в това число и 68-те лекоатлети.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?