Руските лидери пренебрегнаха възпоменанието на жертвите на комунизма

Руските лидери пренебрегнаха възпоменанието на жертвите на комунизма

Правозащитниците в Русия почетоха паметта на милионите жертви на репресиите от комунистическата епоха, разстреляни, заточени или пратени в Гулаг, в отсъствието на всякакви представители на държавата, предаде Франс прес във вторник. Инициатор на възпоменанието е правозащитната асоциация "Мемориал", създадена от академика дисидент Андрей Сахаров и други противници на съветския режим.

Избраната дата съвпада с Деня на политзатворника по съветско време, отбелязан за първи път на 30 октомври 1974 г. от дисидентите в лагерите в Мордовия и Урал, които тогава обявили гладна стачка и отказали да работят.

Политическите репресии са част от историята ни, която нашите ръководители биха искали да забравят. За нас това е момент, в който си спомняме за жертвите, каза представителят на "Мемориал" Александър Черкасов.

Същевременно на среща с членове на партия "Единна Русия" в Перм премиерът Дмитрий Медведев каза, че Йосиф Сталин и други ръководители на съветската държава по онова време заслужават единствено най-сурова оценка, тъй като са водили война срещу собствения си народ. Случилото се трябва да остане в нашите исторически анали, за да не се повтори никога. Да воюваш със собствения си народ е най-голямото престъпление, добави премиерът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В град Кировск (Северна Русия) властите забраниха проява, която досега е била разрешена и се е състояла всяка година. Те забраниха и поставянето на паметна плоча близо до гробище, доста отдалечено от града.

В московското предградие Бутово, където в общ гроб са погребани около 20 000 души, екзекутирани през епохата на сталинизма, в присъствието на няколкостотин души днес беше отслужена литургия, след която бяха прочетени имената на убитите.

Тази трагедия може да се повтори, ако изпадне в забрава, заяви след службата отец Кирил Каледа. Много членове от семейството му са били разстреляни в Бутово.

Близо хиляда души участваха вчера в церемония в памет на жертвите на репресиите на сталинизма, състояла се на московския площад "Лубянка" - срещу централата на Федералната служба за сигурност (бившето КГБ), където някога се намирало и седалището на политическата полиция НКВД.

За първи път обаче честването придобива толкова изразено политически характер. "Тази година 30 октомври е не само Денят в памет на жертвите на политически репресии, но и Ден на политическия затворник в днешна Русия" , посочи в комюнике "Мемориал".

Обстоятелствата днес са такива, че се връщаме към първоначалното название на този ден, подчерта на пресконференцияпрезидентът на организацията Арсений Рогински. Правозащитниците смятат, че в момента с различни мотиви са задържани около 60 противници на Кремъл. За тази вечер в Москва е планирана проява в подкрепа на тези затворници.

Приетите наскоро закони разкриват безгранични възможности за произвол от страна на властите - можеш да осъдиш когото искаш, на каквото искаш наказание, каза бившият политзатворник и дисидент Сергей Ковальов. Непознаването на миналото е сериозен проблем. Затова и част от населението си спомня с носталгия за съветската епоха и смята, че ако е имало жертви при Сталин, това вероятно е оправдано, отбелязва Ковальов.

Споделяне

Още от Свят