Руските лимонки не харесват споразумението между Атина и Скопие

Радан Кънев, сн. БГНЕС
Споразумението Ципрас-Заев за името “Северна Македония” неизбежно ще предизвика напрежение у нас (а и в Скопие). 
 
Очаквам бърза негативна реакция на руските лимонки от двете страни на Осоговската планина. И това е логично - Русия и Сърбия имат стратегически интерес Македония да не влиза в НАТО и да не е кандидат за ЕС. Нашият обаче е тъкмо обратният.
 
Да, “Северна Македония” има проблематично звучене за нас. Но е важно бързо и безболезнено да го признаем, по няколко причини:
 
1. Влизането на Македония в НАТО е може би най-важният ни обозрим стратегически национален интерес;
 
2. Влизането на Македония в НАТО и преговорите на Скопие с ЕС са ключови предпоставки за вътрешно оцеляване на “Републиката” и съответно - съхраняване на мира на Балканите;
 
3. Днешните добри отношения между България и Македония са шанс рисковете да бъдат бързо и успешно пресрещнати (например по време на Илинденските чествания);
 
4. В Пиринска Македония, “македонистките” настроения са на исторически минимум, т.е реален риск от такова движение няма, поне докато България е член на ЕС;
 
5. Вече над четвърт век, ние сме признали името Република Македония, което е по-рисково от Северна. А претенциите на Гърция за конституционни промени са в полза и на България, т.е представляват допълнителни гаранции.
 
Рискът за България не е името на съседите (половината от които имат роднини в София), а вековната деятелност на сръбските и руски служби там, довела до системни антибългарски изстъпления.
 
Важно е правителството на България спешно да подкрепи споразумението между Гърция и Македония. И по възможност да изрази ясно неодобрение на подкрепата, която Виктор Орбан даде на позицията на ВМРО-ДПМНЕ.
 
 
 
 
*Радан Кънев публикува позицията си във Фейсбук. 
Споделяне

Още по темата

Още от България