Руските медии се питат замисля ли Путин промени в политическата система

Руските медии се питат замисля ли Путин промени в политическата система

На вчерашната си годишна пресконференция руският президент Владимир Путин "благослови всякакви промени в конституцията на страната и предложи да не се пипа само първата ѝ глава", пише в. "Комерсант".

Печатът в Русия коментира по-специално спомената от Путин евентуална промяна в допустимия брой на президентските мандати - уточнението за "последователни" мандати.

"Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност и имаше конституционно право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", напомни държавният глава.

"Тоест Владимир Путин, от една страна, отправи сигнал, че няма намерение да се върне на власт през 2030 г. (ако бъде преизбран през 2024 г.). А от друга, може би предупреди своя приемник да не се поддава на съблазънта да работи като президент колкото него самия", обяснява вестникът.

Путин заяви, че не е против промяна, която би позволила "държавният глава със сигурност да се сменя поне на всеки 12 години", отбелязва в. "Новая газета".

Това "изглежда като либерализация, но може да видим тук и сондиране на почвата: как примерно да подобрим конституцията още повече, щом поправяме една дума. Ами ако решим например да управлява Държавен съвет? Кастингът на идеи за 2024 г. продължава, вече с косвеното участие на самия Путин", добавя изданието.

Путин обърка жителите на Русия - обеща да си тръгне, но после "даде заден ход", пише в заглавие електронният вестник "Свободная преса".

Руският лидер е готов да ограничи президентските пълномощия, но се колебае, твърди всекидневникът.

Владимир Путин изненадващо се отрече от собствените си думи, казани на голямата пресконференция - за промени в законодателството, определящо как се избира президентът на Русия, посочва "Свободная преса".

"Тук не бива обаче да се правят никакви прибързани стъпки и не бива да се избързва. Затова тече дискусия, аз също ще следя как се развива тя", уточнил според изданието Путин в интервю, излъчено от телевизия "Русия-24".

Руският политолог и политик Фьодор Бирюков, говорил пред "Свободная преса", допуска, че "Путин е схванал необходимостта от коренни промени в политическата система" на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят