Руските милиардери са първи в света по темп на забогатяване

Руските милиардери са първи в света по темп на забогатяване

Най-богатите руснаци са задминали милиардерите от останалите страни по темп на нарастване на богатството. Това става ясно от публикуваните в четвъртък данни от рейтинга на агенция Блумбърг, който фиксира всекидневно промените в имущественото състояние на най-богатите хора на планетата.

Обикновените руснаци може и да се чувстват зле, тъй като инфлацията изяжда покупателната им способност, но най-богатите им сънародници са сред най-печелившите в света, когато става дума за правене на пари, пише Блумъбрг.

От началото на 2018 г. състоянието на 10- те най-състоятелни руснаци се е увеличило съвкупно с 10.8 процента на годишна база. Най-голям ръст бележат Леонид Михелсон, Генадий Тимченко и Вагит Алекперов.

САЩ заема второ място в рейтинга, обхващащ 12 държави. Съвкупното състояние на американските милиардери от топ 10 е нараснало със 7.5%, докато на елитните британски милиардери – с 3.4%.

Най-зле се представят китайските милиардери. Десетте най-богати китайци за загубили над 27% през тази година, основно заради разпродажба на ценни книжа в технологичния сектор и недвижимите имоти.

Руските енергийни магнати Леонид Михелсон, Генадий Тимченко и Вагит Алекперов са дръпнали в темповете на забогатяване благодарение на ръста на петролните цени, отбелязва Блумбърг.

68-годишният Алекперов е председател и най-голям акционер в компанията "Лукойл", която държи 2% от глобалното производство на петрол. Михелсон (63 години ) и Тимченко (65) контролират най-голямата в Русия недържавна газова компания "Новатек".

Споделяне

Още от Бизнес