Руските мирни преговори за Сирия започват в понеделник

САЩ няма да пратят делегация в Астана, бунтовниците вече пристигнаха

Руските мирни преговори за Сирия започват в понеделник

Повечето от участниците в инициираните от Русия преговори за уреждане на конфликта в Сирия пристигнаха в казахската столица Астана, предадоха световните агенции. По план дипломатическата акция стартира утре, на 23 януари.

На 30 декември 2016 г. влезе в сила примирие в Сирия, което беше договорено от Русия, Турция и Иран и което като цяло се спазва въпреки отделни инциденти.

Трите страни се споразумяха и за стартиране на мирни преговори в казахската столица с участието на опозицията на президента Башар Асад.

Наскоро сирийската опозиция обяви, че ще изпрати „военна делегация“ в Астана, водена от Мохамед Алуш, водач на групировката „Джейш ал-ислам“ („Армия на исляма“), а също и делегати от фракциите под чадъра на „Свободната сирийска армия“.

За разлика от преговорите под егидата на ООН в Женева от миналата година, този път опозицията ще бъде представена от групировките, действащи на терен, а не от опозиционни сирийски политици, живеещи в изгнание, което според анализатори дава по-големи шансове за успех.

Членовете на делегацията на сирийската опозиция вече са пристигнали в Астана за преговорите с правителството, предаде „Агенция Франс прес“, цитирана от БГНЕС.

Главният опозиционен преговарящ Мохамед Алуш също е в града. Той е придружен от около десетина бунтовнически фигури, включително Фарес Буюш от армията на Идлиб, Хасан Ибрахим от „Южния фронт“ и Мамун Хадж Муса от „Сукур ал-Шам“.

Според източник, близък до опозицията, делегацията е съставена от общо 14 бунтовнически фигури, както и 21 правни и политически съветници.

Бунтовниците настояват разговорите да се фокусират единствено върху засилване на крехкото примирие в страната, което бе наложено с посредничеството на Турция и Русия.

В преговорите ще се включи и ООН, като с нейно посредничество ще се проведе среща в Женева на 8 февруари.

Представители на встъпилия в длъжност президент на САЩ Доналд Тръмп бяха поканени на преговорите, но Държавният департамент заяви в събота, че той няма да прати делегация от Вашингтон. Все пак американският посланик в Казахстан Джордж Крол ще посети водените от Русия преговори като наблюдател.

Русия, чиято военна интервенция беше ключова за преобръщането на хода на войната в полза на Асад, стана основният инициатор на преговорите. Това стана бързо след като нейните военновъздушни сили помогнаха на сирийското правителство и подкрепените от Иран бойци да спечелят ключова победа с връщането на Източно Алепо миналия месец – най-сериозната до момента загуба на сирийската опизиция във войната, посочва „Ал Джазира“.

Турция, която пък е силен противник на сегашния режим в Сирия, призна, че не е реалистично разрешаването му без участието на самия Асад и затова няма да настоява за уреждане без него.

„Преговорите са най-сериозното усилие от месеци за слагане на край на почти 6-годишната война в Сирия, която превърна по-голямата част от страната в руини, уби почти половин милион души и разсели половината от населението на страната“, отбелязва „Ал Джазира“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?